Als een collega

Als een collega

GEPLAATST OP 26-04-2018 DOOR pascalle IN Coaching

Laatst heb ik een workshop georganiseerd. Een mooi bont gezelschap aan deelnemers. Eén van de deelnemers deed een briljante uitspraak, die vormt mijn inspiratie voor deze blog.

Geen idee hoeveel sollicitatiegesprekken ik gevoerd hebt, maar het zou me niet verbazen als het er minstens 200 zijn. Aan de kant van de werkgever bedoel ik dan. Ik doel in dit verband op het tweede gesprek, na de kennismakingsronde. Welke kandidaten hebben het gered? Wat maakte dat ik enthousiast van ze werd en ze in principe graag in mijn team wilde hebben? Juist! Als ze als een collega voor de dag kwamen en niet als een sollicitant. Beter dan dit had ik het niet kunnen formuleren. Dank je wel M. voor deze rake woorden en je inspiratie.

Een groot verschil of je te maken hebt met een sollicitant of een collega in de dop. Je spreekt dezelfde taal, het gesprek verloopt ontspannen, het voelt gelijkwaardig én je wilt graag met deze persoon samenwerken. Daar kan geen ideale inhoud van een CV tegenop. Het gaat over vlees en bloed. Over de mens achter de kandidaat. Geen perfect plaatje, maar iemand die zichzelf is. Authentiek, in zijn element. Iemand die geloofwaardig is, professioneel en oprecht geïnteresseerd in mij als potentiële werkgever. Iemand die snapt wat je vraagt of bereid is het snel te gaan begrijpen en daarvoor voldoende potentieel heeft.

Twee keer heb ik een fout gemaakt en dat in dezelfde periode. Na een fusie wilde ik aan ieders wensen tegemoet komen. Wist niet goed hoe ik om moest gaan met de politieke druk. Had de opdracht om onder grote tijdsdruk een aantal teamleiders aan te nemen. Bij twee kandidaten had ik zelf geen goed gevoel al was hun CV dik in orde. De klik was er niet van mijn kant, maar ik nam ze toch aan. Later brak dat op. Ze hadden geen krediet bij mij. Vond het lastig om ze rugdekking te geven toen ze fouten maakten. Niet iets om trots op te zijn, maar wel heel leerzaam. Sindsdien selecteer ik op mijn gevoel. Zal daarnaast altijd op resultaten afgaan, maar als het gevoel niet goed zit, kunnen prestaties uit het verleden de boom in. Bij twijfel ga ik niet door.

Ga je solliciteren? Bedenk dan hoe je als collega voor de dag kunt komen. Veel succes. Op naar jouw glory!

Explore and go for it!

Judith

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten