Ander werk? Ben je in beeld?

Ander werk? Ben je in beeld?

GEPLAATST OP 26-04-2018 DOOR pascalle IN Coaching

Ik hoor heel vaak in de spreekkamer of op de werkvloer ‘laat mij nou maar gewoon mijn werk doen, ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. ‘ Het treft met name de generatie die van hun vader of moeder heeft gehoord dat bescheidenheid siert. Misschien weet je zelf ook nog wel hoe trots je was als je een complimentje kreeg voor het feit dat je bescheiden was.
Ook bescheiden? Grote kans dat je op foto’s achter anderen kruipt en dat je van jezelf niet hoeft uit te blinken in profileren. Jouw bijdrage spreekt voor zich.

Alleen besef je dan onvoldoende dat iets goed doen of iets goed kunnen, óók betekent dat je jezelf zichtbaar maakt. Als je jezelf niet zichtbaar maakt, weten mensen niet wie je bent, waar ze je kunnen vinden en hoe goed jij past bij hun vacature. Simpel gezegd, als je jezelf niet zichtbaar maakt, loop je kansen mis.
Het belangrijkste voor iemand die (ander) werk wil, is in beeld te komen bij potentiële werkgevers. Stel je komt in de lift een manager of collega tegen die je verder kan helpen in je carrière, wat vertel je dan in de tijd dat de lift naar boven of beneden gaat? Wat vertel je in 60 seconden en hoe raak je in die korte tijd de essentie van je verhaal? Dat vraagt om oefening!

Het begint bij het hardop uitspreken dat je iets goed doet. Als jij al geen vertrouwen in jezelf toont, hoe kun je dan van je toekomstige werkgever verwachten dat hij of zij je vertrouwt en je geloofwaardig vindt? Je bescheidenheid kan flink dwars liggen. Durf deze dan ook overboord te gooien.

Als er iemand bang was op gebied van zichtbaarheid, dan was ik het wel. Bang dat ik door de mand zou vallen, bang om raar gevonden te worden, bang om in de belangstelling te staan. Eenmaal student af, leerde ik mijzelf te focussen op het feit dat ik met zichtbaarheid meer kon bereiken dan met onzichtbaarheid. Dat ik soms al dagen vooraf nerveus was, nam ik voor lief.

Wil je sneller een nieuwe baan? Ervoor zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek? Zorg dan dat je een persoonlijke pitch paraat hebt, waarin jij enthousiast vertelt wie je bent en waar je goed in bent. Maar écht opvallen doe je pas met een eigen pitch film. Die kun je zelf maken als onderdeel van onze module Talent.

Check onze module Guts voor interessante workshops die jou gaan helpen om een onuitwisbare indruk te maken. Support van een loopbaancoach geeft je lef en vertrouwen om zichtbaar te worden.

Explore and go for it!

Judith

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten