Die ene rake vraag

Die ene rake vraag

GEPLAATST OP 26-04-2018 DOOR pascalle IN Coaching

Iedereen die wel eens een rake vraag gesteld kreeg, weet hoe krachtig het effect van die ene vraag op je is geweest. Hoeveel die ene vragende zin bij je teweeg bracht. Dat je je jaren later nog steeds herinnert dat die ene vraag jouw kijk op een bepaalde zaak volledig veranderde.

Dat je door die rake vraag werd wakkergeschud, dat je ging nadenken. Dat je denkpatronen doorbroken werden en dat je werkelijk een andere keuze maakte dan je tot dan toe van jezelf gewend was. Je maakte de beste keuze. Het was de juiste vraag op het juiste moment!

Ik ben mijn rake-vragenstellers van toen, nog steeds dankbaar voor hun confronterende vraag. In 2009 stond ik namelijk voor de keuze om mijn huidige woning te kopen. Ik durfde niet en lichtte mijn bezwaren omstandig toe tijdens een informeel moment van een groepstraining. Toevallig ving de trainer mijn woorden op en stelde terloops de magische vraag: ‘Denk jij altijd zo moeilijk?!’

Deze zin had strikt genomen weinig om het lijf, maar de impact was enorm. ‘Ja, ik denk altijd zo moeilijk!’ was de eerste gedachte die in me opkwam. Zijn woorden en mijn inwendige antwoord lieten me daarna niet meer los. Ik besefte dat ik deze woning heel graag wilde en dat ik me niet moest laten leiden door eventuele bezwaren van de buitenwereld.

Ik wilde me niet langer laten leiden door de regeltjes van anderen. Ik, deze pas gescheiden vrouw, was prima in staat mijn eigen boontjes te doppen. Ik hoefde aan niemand verantwoording af te leggen. En zo geschiedde. Ik kocht het huis en ben er acht jaar later nog steeds zielsgelukkig mee.

Mijn eerste rake-vragensteller, was een loopbaancoach die ik in 2006 raadpleegde. Ik was pas van een heel grote bank naar een kleine bank overgestapt om weer werkplezier te gaan ervaren. In deze nieuwe werkomgeving werd ik door een bepaalde persoon ronduit tegengewerkt. Ik snapte het niet meer en twijfelde enorm aan mijn kwaliteiten.

‘Ik moet me laten omscholen’, was mijn eerste gedachte. Tot mijn loopbaanbegeleider deze wijze woorden uitte: ’Ga je dan dood van de conflicten met je collega?’ ‘Nee, natuurlijk niet!’, antwoordde ik verontwaardigd. ’Nou dan!’, zei mijn loopbaanbegeleider daarop. ‘Leer met een type als X om te gaan. Er zijn zoveel types als X op deze wereld. Je kunt er moeilijk elke keer voor op de vlucht slaan.’

Door deze rake vraag (Ga je er dood van?) ben ik gaan oefenen. Gaan leren hoe ik zulke types in mijn kamp kon krijgen en ik kan je zeggen, het heeft gewerkt. Ik lust ze voortaan rauw. De beste leerschool ooit.

Welke rake vraag is ooit aan jou gesteld en leidde tot meer lef en zelfvertrouwen? Heel benieuwd naar je reactie!

Explore and go for it!

Judith

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten