Carrièreswitch van Tamara Ketelaars

Carrièreswitch van Tamara Ketelaars

GEPLAATST OP 04-07-2018 DOOR pascalle IN Carrièreswitch

We zijn erg blij met het interview dat we met Tamara Ketelaars mochten hebben over haar switch. Zij was Manager Procesmanagement bij Rabobank en heeft een switch gemaakt naar docent Bedrijfskunde bij Avans Hogeschool Den Bosch.

Hi Tamara, wat fijn dat ik je mag vragen naar jouw carrière switch. Op welk moment besefte je dat het tijd werd voor een andere baan?

‘Ik was altijd al bezig met mijn eigen ontwikkeling. Elke 3 à 4 jaar wisselde ik van functie binnen de Rabobank. Tijdens een recente reorganisatie werd ik actief mobiel, zoals ze dat noemen. Dat zette me extra aan het denken. Uiteindelijk werd ik alsnog in een nieuwe functie geplaatst. Toch kon ik het denkproces niet meer stoppen, er was iets in mij losgemaakt en dat was de droom om les te gaan geven.’

Lesgeven?

‘Ja, lesgeven. Als manager leek het me alle lange tijd leuk om les te gaan geven, het liefst aan jong volwassenen. Lesgeven, coachen, anderen ontwikkelen, de leukste onderdelen van mijn functie als manager. Ik wilde dat deel graag uitvergroten.’

Denk je dat lesgeven jouw talent is?

‘Ja, inderdaad. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat je vaak goed bent in hetgeen je leuk vindt. Als ik anderen in mijn functie van manager mocht coachen, was ik helemaal in mijn element.’

Vervolgens lijkt het me een hele stap van het bankwezen naar een positie als docent. Hoe zat het met jouw guts?

‘Die guts had ik wel nodig. Ik was heel enthousiast begonnen aan het sollicitatieproces en plots kwam alles in een stroomversnelling. Ik dacht wat ervaring op te doen met het schrijven van een brief, maar tot mijn verrassing werd ik direct uitgenodigd. Op maandag had ik mijn eerste gesprek, twee dagen later het tweede gesprek en weer een dag later zegde ik mijn baan op! Hoe snel kan het gaan. Achteraf kwamen pas de twijfels….Kan ik het wel? Ben ik wel goed genoeg? Ik gaf een goed betaalde baan met een vaste aanstelling op voor een functie waarin ik geen ervaring had, een lager salaris zou verdienen én mijn vaste aanstelling zou verruilen voor een jaarcontract. Toch ging ik ervoor. Ik vind dat je moet doen waar je goed in bent. Ik heb mijn hart en intuïtie gevolgd. Door mijn levenservaring durf ik daarop te vertrouwen.’

En wat vond je partner ervan?

‘Ook die vond dat ik moest doen wat mijn hart me ingaf. Heel fijn natuurlijk.’

Wat was jouw glory moment?

Vier weken na het tekenen van mijn contract, maakte ik de sprong in het diepe. Heel spannend! Maar het lukte. Al na een paar weken, werd ik aangesproken door een groepje studenten. Ze vroegen me of ik eerder les had gegeven. Toen ik zei dat dat niet het geval was, gaven ze me een groot compliment, dat hadden ze niet verwacht. Recent vroeg iemand nog of ik ook in het tweede jaar les zou gaan geven. Ze vond het oprecht jammer dat mijn antwoord nee was. Beide voorvallen geven mij het vertrouwen dat ik op de juiste plek zit. Mijn grootste winst is het feit dat ik heel veel energie van mijn werk krijg! Ben overigens bewust een dag minder gaan werken, om binnenkort een combinatie te kunnen maken met een eigen coachpraktijk. Het certificaat heb ik inmiddels binnen.

Hoe heb jij deze baan in de wacht weten te slepen?

Uiteindelijk was het met een traditionele sollicitatiebrief, toch werkte ik er al een tijdje naartoe. Ik heb vooraf via mijn netwerk gesproken met een docent bij Fontys en een dagje meegelopen  Daarna zag ik een keer op Linkedin een verzoek voor afstudeerbegeleiders van een Avans docent. Ik heb via Linkedin contact met hem opgenomen en een afspraak gemaakt om meer te weten te komen over Bedrijfskunde bij Avans.

Daarnaast heb ik mij aangemeld bij de Stichting LEF, ook naar aanleiding van een bericht op Linkedin, om les te geven bij het VMBO in het kader van financiële bewustwording van jongeren. Dit heb ik drie keer mogen doen. Dit alles hielp mij om enerzijds mijn eigen keuze te maken en anderzijds om in mijn CV aan te kunnen geven dat ik al had mogen proeven aan het lesgeven.
Ook niet onbelangrijk; de eerste keer dat ik solliciteerde bij Avans was ik niet uitgenodigd voor een gesprek. Ik heb direct de directeur van de academie gebeld om hem om feedback te vragen. De reden dat ik niet was uitgenodigd had niks met mijn motivatie, profiel of CV te maken, maar vanwege het feit dat ze al veel docenten uit de financiële wereld hadden. Ik heb toen aangegeven dat ik geen bankier was, maar een manager/marketeer/projectmanager. Toen er opnieuw een vacature kwam heb ik in mijn motivatiebrief naar dit gesprek gerefereerd en nogmaals aangegeven dat ik juist breed inzetbaar ben en ervaring had op de verschillende deelgebieden van bedrijfskunde. Deze ervaringen gaven bij mij de doorslag om werk te maken van mijn ambitie.

Heb je nog een tip voor anderen die overwegen van baan te veranderen?

Onderzoek waar je kwaliteiten zitten en volg daarbij je hart. Geld is niet het belangrijkste!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten