Carrièreswitch van Diana van Raaij

Carrièreswitch van Diana van Raaij

GEPLAATST OP 10-08-2018 DOOR pascalle IN Carrièreswitch


Diana van Raaij is trotse ondernemer met Creationlab. Na een lange carrière bij Rabobank als Adviseur Particulieren, gooide zij in 2006 het roer om, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Lees hier haar bijzondere verhaal.

Vertel eens over het verloop van je loopbaan
‘Graag Judith. Ik heb maar liefst zeventwintig jaar gewerkt bij Rabobank, waarvan vele jaren als Adviseur Particulieren. In 2006 besloot ik een andere koers te gaan varen. Dat kwam toevallig zo uit, want ik had het absoluut nog erg goed naar mijn zin bij Rabobank.

Toevallig?
‘Ja, eigenlijk wel. Ik had in die tijd schilderen als hobby opgepakt en dat deed ik niet onverdienstelijk, om het zo maar te zeggen. Een klant van mijn man zag mijn schilderijen en besloot er een aantal te kopen. Door hem kwam ik op het spoor van kunst, ik werd van drie merken agent op het gebied van glaskunst en roestvrijstaal. Daarna ben ik mijn bedrijf genaamd, Joshua Tree Design, gaan uitbouwen en was op een gegeven moment voor acht fabrieken in Europa agent voor de Benelux en van een Braziliaans glasmerk distribiteur voor de Benelux. Dit alles op het gebied van kitchen & dining en home & living. Het was niet meer te combineren met mijn parttime baan bij de bank. Ik nam ontslag om me volledig op mijn agentschappen en kunst te storten en had vrij snel daarna een showroom in Utrecht.’

Dat was een mooie ontwikkeling! En hoe ging het verder?
‘Niet zo goed eerlijk gezegd. De recessie ving aan en daar had ik behoorlijk veel last van. Als ik grote orders binnenhaalde, bleken de leveranciers onvoldoende voorraad te hebben. Niemand wilde nog risico lopen, mijn beloftes aan mijn klanten kon ik zo niet nakomen. Bovendien waren alle kunstobjecten uit Brazilië loodzwaar. Het ging ten koste van mijn rug, want ik moest deze kunstwerken van zes tot acht kilo in groten getale tillen en controleren op kwaliteit. De lol van mijn onderneming ging ervan af. Ik besloot te stoppen en me uit te schrijven als ondernemer bij de KvK.’

Niet makkelijk lijkt me. Hoe ging je verder?
‘Ik wilde het was rustiger aan gaan doen en solliciteerde naar een baan als Sales & Marketing Manager bij een bedrijf in schoonmaakproducten. Ik kon er mijn creativiteit helemaal niet kwijt en de cultuur bleek niet bij me te passen. Hierdoor kreeg ik een groot tekort aan energie. Ik weet het aan de lange werkweken, want ondanks dat mijn contracturen op parttime basis waren, had ik meer dan een fulltime werkweek van ongeveer 60 uur per week. Mijn werk was namelijk door heel het land verspreid. In mei 2015 dacht dat ik een burn out had. Later bleek dat ik een herseninfarct had gehad, dat werd pas bij de tweede herseninfarct geconstateerd.’

Wat heftig!
‘Ja, behoorlijk inderdaad. Gek genoeg vond ik het fijn dat het geen burn out was. Toch waren ook deze twee infarcten zeer waarschijnlijk te wijten aan stress. Hoe dan ook, zo kon ik natuurlijk niet doorgaan. Ik was boos en verdrietig omdat ik mijn vertrouwen in mijn lijf had verloren. Ik besloot een jaar vrijaf te nemen en te ontdekken wat ik nu écht wilde als het ging om werk. Mindfulness-trainingen en alles wat ermee samenhing heb ik opgepakt om mezelf goed te leren kennen. -Waar lag mijn hart? – Waar kreeg ik energie van en waar werd ik echt gelukkig van? – Op een maandagochtend vielen plots alle kwartjes en had ik het antwoord. Ik besloot grafisch vormgever te worden! In 2016 heb ik al mijn diploma’s gehaald en op
1 januari 2017 schreef ik mezelf opnieuw in bij de KvK, dit keer als grafisch vormgever.’

Welke relatie leg jij tussen jouw ondernemerschap als grafisch vormgever en je talent?
‘Mijn creativiteit en designthinking kan ik er uiteraard in kwijt, mijn inlevingsvermogen en oplossingsgerichtheid en natuurlijk ook samenwerkingsgerichtheid. Ik vind het heerlijk om met klanten te sparren en mijn opdrachtgevers inzichten te geven waardoor ik tot ontwerpen kom waarmee ze echt onderscheidend in beeld komen.’

En welk lef heb je moeten aanboren om deze stap te zetten?
‘Eerlijk gezegd, vind ik niet dat ik een bepaald soort lef heb moeten aanspreken. Ik was altijd al extravert en heb er geen enkele moeite mee om bij een bedrijf naar binnen te stappen. Ik heb mezelf altijd al goed kunnen verkopen. Eigenlijk heb ik het dus over mijn talent in plaats van mijn lef, haha. Ik werkte ook bij de bank niet helemaal volgens het boekje. De spreekkamer was mijn domein, ik was een soort van rebels en zocht altijd wel de grenzen op.’

Wat was jouw moment van glory?
‘Vrijwel direct na het starten van mijn bedrijf, kreeg ik een heel grote opdracht via www.hoofdkraan.nl, een site voor zzp’ers. De opdrachtgever had mij uit tal van aanbieders uitgekozen! Het kostte me bloed, zweet en tranen, maar het is me gelukt. Dat was een moment om nooit te vergeten, ik kreeg er een enorme boost van.’

Dat kan ik me voorstellen! Wat wil je de lezers tenslotte nog meegeven?
‘Als je gelukkig bent op je werk en het voelt goed in je buik, geniet en blijf waar je zit. Voel je een bepaalde onrust, maak dan de sprong in het diepe, want je hebt maar één leven. Zorg dat je gelukkig bent!’

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten