Carrièreswitch van Ilham Bouchlal

Carrièreswitch van Ilham Bouchlal

GEPLAATST OP 22-08-2018 DOOR pascalle IN Carrièreswitch

Ilham is Projectleider Schouders Eronder en was leidinggevende Productmanagement bij Rabobank

Ilham dank je wel dat we dit interview over carrièreswitches bij je mogen afnemen. Vanwaar jouw carrièreswitch?
‘Ik wilde al geruime tijd een overstap maken vanuit het bankwezen naar het sociale domein of de zorg. Na zeventien jaar Rabobank was het tijd voor iets anders. Van betekenis zijn, daar heb ik mijn focus opgelegd. Het was oprecht mijn ambitie die overstap te gaan maken en daar ben ik actief mee aan de slag gegaan.’

Niet de gemakkelijkste weg lijkt me. Hoe heb je het aangepakt?
‘Ik was me ervan bewust dat de buitenwereld alles wat je bij de Rabobank hebt gedaan op één hoop gooit. Hoeveel verschillende functies je ook hebt gehad en bij welke zelfstandige banken je ook hebt gewerkt. Ik besefte dat ik heel actief aan de slag moest om juist aan die buitenwereld duidelijk te maken dat ik het serieus meende om over te stappen naar het sociale domein en daar absoluut van betekenis kon zijn, dus heb ik er heel veel tijd en energie in gestoken om een heel nieuw netwerk op te bouwen.’

Een nieuw netwerk?
‘Ja, ik ben heel bewust mensen gaan benaderen die in het sociale domein of de zorg werkzaam waren. Ik ben bij ze gaan informeren naar hun ervaringen, een kop koffie met ze gaan drinken. Het gaat er uiteindelijk om dat je ergens een kans krijgt. Dat iemand in je gelooft.’

En werkte dat, een nieuw netwerk opbouwen en dan een heel andere baan bemachtigen?
‘Denk zeker niet dat je gelijk een baan aangeboden krijgt. Zo gaat dat niet. Ik heb mogelijk wel vijftentachtig kopjes koffie gedronken en ondertussen gesolliciteerd naar een functie voor vier uur per week in het sociale domein. Ik werd aangenomen bij Moedige Mensen, een initiatief van Sociaal Werk Nederland in samenwerking met Rabobank. Mijn contactpersoon daar had het oprecht goed met me voor en bracht me enkele maanden later in contact met de programmamanager van ‘Schouders eronder’, een uniek initiatief van Divosa, de Landelijke Cliëntenraad (LCR), de NVVK, Sociaal Werk Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze programmamanager zocht nog een projectleider met een zakelijke inslag, iemand die er strak bovenop zou zitten en kennis van financiën had. Zo werd ik bij hem geïntroduceerd en het bleek te klikken. Een week later kreeg ik een aanbod van hem en had ik dus deze geweldige baan te pakken.’

Goed zeg! Op welke manier komt je talent in deze functie tot zijn recht?
‘Ik ben iemand die het beestje bij de naam durft te noemen, wel met de nodige nuance natuurlijk, maar daarvan kunnen mijn collega’s uit het sociale domein met name iets leren. Verder is mij, net als elke Rabobankmedewerker, het schrijven van zakelijke notities met de paplepel ingegoten en beheers ik de PDCA-cyclus erg goed. Zo zijn we als Rabomedewerkers als het ware opgeleid en die vaardigheden komen me heel erg goed van pas. Ik vat de koe bij de horens, stuur bij en kom tot actie. Geen oeverloze vergaderingen, maar doen.’

Wat kun je vertellen over jouw lef, je guts?
‘Benader mensen gewoon, ook al ken je ze niet. Drink een kop koffie en stel al je vragen, toon belangstelling en stel jezelf ondertussen voor. DOE vooral!’

Wat was jouw glory-moment?
‘Ik had gedacht dat ik een tussenstop moest maken alvorens ik de overstap volledig zou kunnen maken, maar in een paar maanden tijd was mijn Linkedin profiel volledig omgeturnd van Rabobank naar het sociale domein. Ik kon er direct al mijn bijdrage leveren en samenwerken met een heel nieuwe club mensen ook al stond ik als zakelijk te boek. Dat vond ik ongelooflijk fijn.

Welke tips wil je nog meegeven aan de lezers, aan ex-collega’s die een carrièreswitch willen maken?
‘Niet te lang nadenken, gewoon doen! Ga echt netwerken en wees geduldig. Haak niet af, besef dat je niet zomaar een baan aangeboden zult krijgen. Je moet net als ik op een bepaald moment tegen de juiste persoon aanlopen. Ik hoor zo vaak ‘ik heb het er regelmatig met mijn partner over…’, maar dat brengt je niet verder. Actie wel, ga aan de bak!’

Dank je Ilham, exact onze woorden: Explore and go for it!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten