Weekendsoldaat Deliën

Weekendsoldaat Deliën

GEPLAATST OP 24-08-2018 DOOR pascalle IN Werk & Studie


Als schoolverlater wilde ik beroepsmilitair worden, werd helaas afgewezen, te prestatiegericht…Jaren later werd ik weekendsoldaat in mijn vrije tijd. Een periode om nooit te vergeten.

Terwijl de meeste van jullie destijds lekker lagen te slapen, was ik de vijand aan het observeren met mijn nachtkijkertje en seinde ik door dat de tegenstander werd gesignaleerd op 11 uur, op 200 meter afstand terwijl hij zich van west naar oost verplaatste. Ik heb de regen, de sneeuw en de hagel getrotseerd voor volk en vaderland. Gewapend met geweer, gasmasker, helm en volle bepakking, tijgerde ik compleet gecamoufleerd door het mulle zand van de duinen bij Ermelo. Als wachtcommandant gaf ik bij nacht en ontij orders aan mijn eigen groep en dat alles om soldaat te kunnen worden bij de Nationale Reserve. Twee weken lang volgde ik de opleiding tot “weekendsoldaat” in de Jan van Schaffelaarkazerne te Ermelo.

De eerste dag was het wennen. Als burger begrijp je namelijk een hoop niet. Waarom schep je bijvoorbeeld de koffie met een pollepel uit een enorme emmer als ze bij de plaatselijke Blokker tientallen thermoskannen hebben? Waarom word je afgeserveerd als je één minuut te laat bent, terwijl je eigen manager nog begrip toont als je pas een uur later komt opdagen na een avondje stappen? Heb je het ooit meegemaakt dat je hele team voor straf moest opdrukken toen de resultaten wat tegenvielen? Het wende snel, dat wel en daar zorgden ze ook wel voor, als je begrijpt wat ik bedoel. Met zeven meiden deelden we een kamer. De één had nog nooit gekampeerd of zelfs gelogeerd, de ander kon niet tegen tikkende wekkers en nummer drie vond van zichzelf dat ze traag was. “Dat kan nog wat worden”, dacht ik bij mezelf. Maar het is me allemaal meegevallen, zelfs het gesnurk. Sterker nog, het was in één woord geweldig.

Elke ochtend traden we om zes uur aan in ons gevechtstenue met 48 vrijwilligers, zeven vrouwen en de rest mannen. In een straf tempo marcheerden we dan, na het opdrukken en de gebruikelijke sit-ups, naar de kantine voor het ontbijt, om vervolgens over te gaan tot de corveedienst. Properheid en netheid waren vereist want daarna volgde kamerinspectie met de gebruikelijke drills. De rest van de dag bestond uit schietlessen, Zelfhulp Kameradenhulp, exercitie- en gasmaskeroefeningen, inclusief traangas, en wapenlessen. Na het avondprogramma tot ongeveer 21.00 uur, werd de dag geëvalueerd en na het poetsen van onze kistjes en bij de meesten ook de tanden konden de “die-hards” onder ons nog net “De Mok” gaan bezoeken voor een afzakkertje. Om 23.15 uur moest iedereen in bed liggen.

Op donderdag gingen we de benen strekken. De touwbrug, de stormbaan en de klimtoren bevreesden me niet maar bezorgden me wel enorme blauwe plekken. Ik moest ermee naar de dokter. ’s Avonds volgde de stormbaan nog een keer, maar nu met volle bepakking en drie “patiënten” op zelfgemaakte brancards. Tot mijn verbazing waren een collega en ik zo enthousiast aan het sjouwen en aan het regelen dat we met z’n tweeën opeens en zware mannelijke patiënt aan het vervoeren waren, terwijl we waren gestart met een kilo’s lichtere vrouwelijke patiënt! Typisch een moment van: “Waar zijn we nou helemaal mee bezig?! De momenten van: “Heb ik dat!” waren die twee weken trouwens ook niet van de lucht.

Als kind speelde ik met Barbies en van mijn zes-en-twintigste tot mijn dertigste speelde ik dus soldaatje. En weet je wat het me heeft opgeleverd, buiten onvergetelijke herinneringen? Mijn eerste baan als bankmanager. Echt waar. Er kan maar iets opvallen op je CV.

Maak van je hobby je beroep of van je verloren droom je hobby….
www.ivycareer.nl

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten