Carrièreswitch van Tom Nouwens

Carrièreswitch van Tom Nouwens

GEPLAATST OP 29-08-2018 DOOR pascalle IN Carrièreswitch

 

 

 

Tom is Travel Consultant en Productmanager Ethiopië en was voorheen Adviseur Particulieren bij Rabobank

Hoi Tom, wat was de reden om een carrièreswitch te maken?
‘Ik heb twaalf jaar gewerkt als Adviseur Particulieren en was de laatste jaren volledig uitgekeken op mijn baan. Ik vond het werken volgens strakke processen erg geestdodend, maar erger nog, de klanten waren voorheen mijn drijfveer en die kwamen niet meer. Vanwege de online mogelijkheden was de toeloop drastisch lager en werden mijn werkdagen lange dagen van veel stilzitten. Intern doorgroeien was voor mij ook geen aantrekkelijke optie.’

Ik kan me voorstellen dat je werkbeleving dan heel anders wordt. Hoe heb je de switch aangepakt?
‘Daar zijn wel een paar jaar overheen gegaan. Ik was van nature geïnteresseerd in toerisme en luchtvaart en daar ben ik me op gaan focussen. Ben actief vacatures gaan bekijken en LinkedIn optimaal gaan benutten. Op een bepaald moment heb ik een stageplaats verworven in een hotel aan de receptie. Die stage deed ik op mijn wekelijkse vrije dag. Op zich een mooie ervaring, maar net niet hetgeen ik zocht. De klantcontacten waren er veel vluchtiger dan ik me had gerealiseerd en ik vind klantcontact het allerleukste in een baan. Op een dag zag ik de vacature van Travel Consultant en Productmanager Ethiopië op LinkedIn en dat is het dus geworden.’

Wat goed! Wat heb je moeten overwinnen om deze stap te zetten, hoe zat het met jouw guts?
‘Ik heb best veel moeten overwinnen, met name ook de gouden kooi van Rabobank. Voor deze baan waarin ik al mijn passie kwijt kon, had ik echter een lager salaris over. Doordat ik nu vijf dagen werk in plaats van vier, kan ik nu ook minder opmaken, haha, en is de overstap ook financieel helemaal niet moeilijk gebleken. Daarnaast zag ik dat ik niet helemaal voldeed aan het geschetste profiel in de vacature maar besloot ik toch om te schrijven, dat was voor mij ook wel lef.’

Dus ondanks dat je niet helemaal voldeed, werd je wel uit de stapel gepikt. Wat was jouw succesformule?
‘Mijn sollicitatiebrief heb ik als een reisverhaal ingestoken, ik schreef over mijn Afrika-gevoel gebaseerd op mijn reizen en dat sloeg aan. Het sollicitatiegesprek bleek heel informeel, we hebben ervaringen uitgewisseld over reizen en er was duidelijk sprake van een klik. Zo is het gegaan.’

Mooi zeg! Welke talenten benut je in deze baan?
‘Op de eerste plaats mijn sociale vaardigheden en de kunst om anderen te enthousiasmeren. Ik hou van mensen en van reizen, de ideale combinatie in dit vak. Daarnaast komen mijn verkooptechnieken, die ik bij de Rabo heb opgedaan, uitstekend van pas, daar profiteer ik dagelijks van. Het blijkt daarnaast dat ik heel goed in staat ben om de verwachtingen van klanten te managen en het Afrika-gevoel over te brengen.’

Afrika-gevoel, hoe omschrijf je dat?
‘Afrika-gevoel staat voor mij voor blij worden van de geur, de mensen en de ruige natuur. Ik heb zelfs ontdekt tijdens mijn studiereizen die ik inmiddels heb gemaakt, dat ik prima kan slapen in een hutje tussen de muizen op een actieve vulkaan. Dat had ik nooit van mezelf verwacht!’

Deze baan haalt dus het beste in jou naar boven. Nog meer overwinningen geboekt?
‘Zeker! Ik sta nu zelfs in het auditorium van Apenheul voor een groot publiek onze reizen te presenteren, laat me zelf veel sterker zien als collega en heb geheel onverwachts een reis van drie weken door Madagaskar gemaakt als reisbegeleider van 12 personen. Iets wat ik nooit eerder had gedaan en nu naar meer smaakt. Ik moest leiderschap tonen, de hoofdrol pakken en zelfs een conflict tussen de reizigers bemiddelen en dat is allemaal goed verlopen ondanks dat het af en toe best spannend was.’

Wat een overwinningen Tom, dat is fantastisch! Wat heeft deze carrièreswitch je nog meer opgeleverd?
‘Op de eerste plaats heel veel werkplezier, veel avontuur en leuke gespreksonderwerpen aan tafel. Geen dag is hetzelfde.’

Dus heel goed voor je welzijn! Wat wil je de lezers meegeven?
‘Doen! Zet die stap. Laat je niet tegenhouden door salaris of andere zekerheden. Je passie wordt altijd beloond. Ga actief aan de slag met je twijfels, bekijk vacatures en zet LinkdIn actief in.’

Dank je wel Tom voor dit inspirerende verhaal. Heel veel werkplezier gewenst en nog meer mooie avonturen!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten