Natuurtalent: ode aan mijn oud-leraar

Natuurtalent: ode aan mijn oud-leraar

GEPLAATST OP 30-08-2018 DOOR pascalle IN Talentontwikkeling

Er werd een aantal weken geleden een oproep gedaan in BD over je herinneringen aan een speciale leraar. Ik zond mijn stukje in maar ontdekte vandaag dat het niet is geplaatst. Te veel inzendingen. Toch wil ik graag Niek Van Loon laten weten hoeveel talent hij had/heeft voor het vak van leraar en hoe bijzonder mijn herinneringen aan hem zijn.

Meneer Niek van Loon uit de vijfde klas, 1981/1982 Don Sarto School Tilburg
Beste meneer Niek,

Een oproep in BD nodigde me uit om een speciaal woord tot je te richten. Het was in de derde klas dat ik je voor het eerst ontmoette. In mijn herinnering kwam je vlak voor kerst. Juf Jo ging het wat rustiger aandoen. Dat vond ik helemaal niet erg. Ik had niet echt een band met haar, ik denk dat het haar allemaal een beetje te veel was geworden.

Jij was in alle opzichten een frisse wind. Een man op de eerste plaats, mijn eerste meester. Slank, jong, sportief en je had een ongelooflijk leuke energie. Als ik het goed heb, leerden we van jou het liedje over een blouse van een tante. ‘Ik zal je wat vertellen van mijn tante d’r blouse, die was gekrompen met twee maten dat was niet voor de poes…’ Ik heb dat lied zo vaak nog gezongen voor mijn twee zoontjes, het is me altijd bijgebleven.

In de vijfde klas werd je wederom mijn leraar. Het vooruitzicht dat ik opnieuw bij je in de klas zou komen, was erg leuk. Je noemde me met Ingrid, mijn nichtje, ‘Ditje en Gridje’. Ontelbare keren hebben we arm in arm met jou en een hele sliert meiden over het schoolplein gelopen in de pauzes. Zoveel mogelijk ballen ontwijkend van de jongens die zo hard konden trappen met voetbal. Tegenwoordig staat er een mooi afscheidingshek heb ik gezien.

Je las heel vaak voor uit Pietje Bell. Dat vond de hele klas geweldig en zelf zat je ook zichtbaar te genieten. Lachen en plezier hebben, was heel belangrijk voor je. Een man met humor. Maar als het om dictee ging, stond je op je strepen. Elke vrijdagmiddag moesten we aan de bak. Het woord bibliotheek stond op een stickertje aan de kastwand, dus dat schreef ik in ieder geval goed. Daar zat ik namelijk naast.

Ik heb me altijd prettig bij je gevoeld in de klas. Van pesten heb ik weinig tot niets gemerkt. Als je nu alle verhalen leest, prijs ik me gelukkig dat dat bij ons anders was, daar heb jij absoluut een bijdrage aan geleverd.

In een bepaalde periode ging je verhuizen, ik meen me te herinneren dat dat ook in de vijfde klas was. Na schooltijd mochten we in groepjes mee naar je huis om wat klusjes te klaren. We kregen als beloning een pannenkoek te eten. Ben heel benieuwd of zoiets nog mogelijk is anno 2018. Ik vond dat heel bijzonder en het is een van de voorbeelden die jouw band met ons tekenden. Die jouw persoonlijk aanpak schetsen.

Fysiek herinner ik me je luide lach, je twinkelende ogen en je loopje. Ik zou nog veel meer over je willen zeggen meneer Niek, maar in alle eerlijkheid is dit alles wat ik me van toen herinner. Een man met een gouden hart en een gulle lach die geboren was om leraar te worden. Die een emotioneel afscheid kreeg van onze vijfde klas met het nummer Starmaker van Fame. Dikke tranen hebben we gelaten destijds. Is mooi toch?

Dank je wel voor toen!

Judith Deliën

Heb jij ook een baan waarin je je talent helemaal kwijt kunt?

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten