Carrièreswitch? Niet als je passies combineert!

Carrièreswitch? Niet als je passies combineert!

GEPLAATST OP 17-09-2018 DOOR pascalle IN Carrièreswitch

Interview met Joris Bertens

Deze zomer ben ik op vakantie geweest in Zuid-Afrika. Ik kom hier al jaren.

Joris en Pascalle in Zuid-Afrika

Mijn neef Joris woont daar sinds 1994. Ook dit jaar zijn we bij hem op bezoek geweest. Net als mijn neef ben ik ‘verliefd’ geworden op het land. De landschappen, de natuur, de beesten, de diverse culturen en de mensen. Joris is de eigenaar van Sefapane Lodge & Safaris en Unembeza Boetique Lodge & Spa. Maar hij heeft ook een andere passie: de natuur!

 

Joris, waarom ben jij naar Zuid-Afrika vertrokken?

Dat had met 2 dingen te maken. De eerste reden was dat ik in de jaren 90 de Hogere Hotelschool in Maastricht heb gedaan. Daarnaast heb ik door mijn ouders de liefde voor de natuur meegekregen. Vroeger gingen we op vakantie in Europa, wandelden we in de Franse Alpen en de Pyreneeën. Ook was ik veel te vinden in de bossen in de buurt van ons huis. Tijdens mijn studie werd ik geattendeerd op Afrika, op de natuur en de beesten. Ik kon in 1994 stage gaan lopen bij Sefapane in Zuid-Afrika en was meteen verknocht aan het land; de grootsheid, de beesten, de mensen en de cultuur. Hier voelde ik me thuis.

Een paar jaar later kon ik Sefapane kopen en heb ik de lodge die aan het Krugerpark ligt verder geprofessionaliseerd en doorontwikkeld. Dit was een hele interessante tijd. Maar ik leerde ook dat meer niet altijd beter is. “Less is more” zeggen ze ook wel. Ik merkte na een aantal jaren dat de verantwoordelijkheden toenamen. Sefapane groeide en daarmee ook de verantwoordelijkheden. In toerisme ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar bezig. Een super mooie tijd en de lodge staat als een huis, maar het is soms ook zwaar. Maar ik heb nooit spijt van deze keuze gehad.

 

Hoe zorgde je voor meer ontspanning in je drukke bestaan?

Op Sefapane bieden we toeristen een “African Experience”. Een mooie accommodatie, een restaurant waar je lekker kunt eten en drinken, aangevuld met de unieke natuur en cultuur in de omgeving. Dat maakt de Sefapane ervaring compleet. Ik vind het fijn om deze totaal experience aan te bieden en onze gasten enthousiast en blij te maken.

Ik merkte dat het managen van de lodge en het enthousiast en blij maken van toeristen een mooie combi vormt. Langzaam aan ben ik me meer op het gidsen gaan richten en ben ik zelfs een opleiding tot Ranger gaan volgen. In de natuur ontspan ik en komen mijn passies voor natuur en toerisme samen.

 

Kun je je passie voor de Afrikaanse natuur beschrijven?

Ik gids graag. Vooral te voet en op de fiets. Dan heb je meer oog voor de kleine dingen van de natuur: de poep, de bomen, de vogels en de sporen. Maar ook die grote magnifieke olifanten of buffels die een rivier oversteken. Daar moet je gewoon ontzag voor hebben. Het is altijd spannend en elke dag is anders. En als ik mijn enthousiasme kan overbrengen op mijn gasten, dat is helemaal mooi.

Daarnaast is het belangrijk dat de natuur voor de toekomstige generatie behouden blijft. Daarom zorgen we ervoor dat we de kinderen uit de omgeving van Phalaborwa mee de natuur in nemen. Zij zijn de toekomstige natuurbeheerders, gidsen, onderzoekers en ondernemers. Dit is ook belangrijk voor de toekomst van Zuid-Afrika.

 

Wat is jouw talent?

Ik denk dat ik heel goed kan multitasken, zoals dames dat kunnen J. Verder kan ik goed communiceren en ben ik een enthousiast persoon. Ik heb een scherp gehoor, ben alert en een goede spoorzoeker. En dat moet ook wel, want er is altijd wel gevaar van wilde beesten.

 

Je hebt nooit een keuze gemaakt, maar jouw talenten op verschillende manieren ingezet. Wat wil jij de lezer nog meegeven?

Dat is toch dat je je hart en je passies moet volgen. Doe niet iets waar je niet van houdt. We moeten nog lang werken om ons geld te verdienen. Doe dat in een omgeving waar je passie ligt, waar je gelukkig van wordt, zowel met de mensen om je heen als bij de dingen die je doet.

 

 

 

 

 

 

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten