Carrièreswitch van Robin van Tilburg

Carrièreswitch van Robin van Tilburg

GEPLAATST OP 24-09-2018 DOOR pascalle IN Carrièreswitch


Robin is freelance journalist en tekstschrijver en werkte voorheen in het bankwezen en bij ANWB.

Hoi Robin, dank je wel dat ik je mag interviewen over je carrièreswitch. Wat deed je voordat je voor het zelfstandig ondernemerschap koos?
‘Na mijn MBO-studie Toerisme ben ik een klein jaar in die sector werkzaam geweest, zowel in Nederland als op Aruba. Toen de baan op het eiland ten einde liep en ik weer naar Nederland kwam, lag de toerismesector op zijn gat, waardoor ik in het bankwezen terecht kwam. In totaal heb ik dat zo’n kleine vijf jaar gedaan. Anderhalf bij Fortis/ABN Amro, daarna drie jaar als Adviseur Particulieren bij Rabobank. Daarna werkte ik ruim drie jaar bij de ANWB voor 20 uur per week.’

Een parttime job?
‘Ja, inderdaad. Ik combineerde mijn baan bij ANWB met het vaderschap. Mijn vriendin heeft een goede maar drukke baan als HR-adviseur en zo konden we de gezinstaken beter verdelen. Heerlijke jaren waarin ik veel tijd met mijn dochtertje door heb kunnen brengen.’

Goede zaak, hier hou ik van! En toen?
‘Ik had in 2011 een deeltijd studie Journalistiek opgepakt. Schrijven doe ik al van kleins af aan en ik had altijd al de droom om daar uiteindelijk mijn geld mee te verdienen. Maar ja, een inkomen genereren met een creatief beroep? In de omgeving waarin ik ben opgegroeid, kwam dat nagenoeg niet voor. Na twee jaar bij ANWB ging het echter zo erg knagen dat ik het niet langer kon negeren. Een vakantie gaf de doorslag om mijn baan op te zeggen.’

Vertel….
‘Mijn vriendin vroeg me regelmatig ‘wat houdt je tegen?’ Dat zette me echt aan het denken, want ik was gewend dat anderen in mijn omgeving zeiden ‘je hebt toch werk, blijf gewoon maar zitten.’ Ik besefte steeds meer dat ik wilde schrijven. Ik had voor onze vakantie naar Japan een vaste aanstelling gekregen bij ANWB, daar had ik echt naar toegewerkt en uitgekeken. Toen het eenmaal zover was, werkte dit contract voor onbepaalde tijd juist verstikkend en niet bevrijdend. Nu zou ik wellicht nooit de stap zetten! Het was een echte wake-up call. In dat prachtige land hakte ik samen met mijn vriendin de knoop door. Met een tweede kindje op komst was gevoelsmatig het juiste moment aangebroken. Op mijn eerste werkdag na de vakantie was ik welgeteld één uur aan het werk, toen ik resoluut mijn leidinggevende belde om mijn ontslag in te dienen. Diezelfde week schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel.’

Wat goed! Wat is je bedrijfsnaam?
‘Onder de naam De Schrijfmeneer, ben ik freelance journalist en tekstschrijver.’

Geweldig! Op welke manier komt jouw talent nu het beste tot zijn recht?
‘Als freelance journalist en tekstschrijver kan ik alles kwijt, mijn passie en talent voor schrijven, mijn oprechte interesse in mensen en verhalen en mijn voorliefde voor reizen.’

Voorliefde voor reizen?
‘Ja, ik ben gek op reizen, vandaar ook mijn studie Toerisme. De afgelopen jaren heb ik meerdere langere en bijzondere reizen gemaakt, onder andere naar Madagaskar, Costa Rica, Nieuw-Zeeland en Japan. Daarnaast ben ik fervent duiker. Ik schrijf tegenwoordig reisverhalen in opdracht. Precies wat ik jaren geleden al voor ogen had.’

Wat heb je moeten aanboren op het gebied van lef?
‘Ik moest echt wel buiten mijn comfortzone stappen. Ik heb jaren gedaan wat ik dacht dat ‘verstandig’ was. Een (vaste) baan. Zekerheid. De stap nemen van een baan naar ondernemerschap, was jaren een brug te ver. Op de bewuste dag dat ik mijn leidinggevende belde, dacht ik ‘ik ga het gewoon doen!’ Het bijzondere was dat ik meteen rustig werd toen ik de knoop eenmaal had doorgehakt. Ik had eíndelijk een keuze gemaakt. Sindsdien heb ik me nooit meer druk gemaakt over hetgeen ik me vroeger wel druk maakte. Mijn creativiteit krijgt nu alle ruimte en dat voelt fantastisch. Vroeger verschool ik me achter anderen, nu treed ik juist naar buiten en kom ik met ideeën die vervolgens ook worden aangenomen. Een wereld van verschil.’

Wat was jouw moment van Glory, van ultieme overwinning?
‘Een aantal maanden geleden mocht ik voor het blad DUIKEN een week op pad met een fotograaf naar Elba, om een reisreportage te maken van maar liefst acht pagina’s. Met deze reportage heb ik waargemaakt waar ik altijd al van droomde. Dat voelt zo geweldig goed! Het besef dat ik zelfs een factuur mag sturen voor iets wat ik als een grote liefhebberij beschouw, maakt het helemaal speciaal. Met regelmaat denk ik: ‘Is dit echt mijn werk?’ Door keuzes te maken, is al dit moois op mijn pad gekomen. Toevallig is deze editie van DUIKEN met mijn artikel deze maand verschenen.’

Ik ga hem zeker kopen! Wat wil je de lezers nog meegeven?
‘Voor iedereen die vastzit en graag iets anders wil, wil ik zeggen ‘doe het gewoon, waag die sprong!’ Als iemand als ik, ‘mister comfortzone’, het kan, kan iedereen het. Doen wat je hart je ingeeft, geeft je vleugels. De rest komt naar je toe. En lukt het niet, dan heb je het wel geprobeerd.’

Daar kunnen wij ons helemaal bij aansluiten! Explore and go for it!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten