Carrièreswitch van Bo Mantel

Carrièreswitch van Bo Mantel

GEPLAATST OP 28-10-2018 DOOR pascalle IN Carrièreswitch

 

Bo is Coördinator afdeling Zorg en Welzijn bij gemeente Opmeer en was voorheen Kwaliteitscoördinator bij Rabobank

Hoi Bo, je werkte lange tijd bij Rabobank en nu bij gemeente Opmeer. Daar wil ik graag meer over weten.
‘Ik heb ruim twaalf jaar met heel veel plezier bij Rabobank gewerkt, maar mijn laatste functie was een zure afsluiting van mijn carrière. Ik had al elders willen zijn, maar liet me verleiden toch nog even voor de bank te blijven werken. Zekerheid hè? Mooi salaris, weten wat ervan je verwacht wordt. Maar mijn hart was er niet meer bij, de koek was op, dus het was wat mij betreft net een jaar te lang.’

Wat maakte dan wel dat je uiteindelijk afscheid nam?
‘In 2016 werd Control gereorganiseerd. Dat was die broodnodige duw in mijn rug. Ik heb me destijds vroegtijdig boventallig laten verklaren. Toen moest ik wel. Vervolgens heb ik me tien maanden laten begeleiden. Echt een feestje. Deze tien maanden beschouwde ik als een welverdiende sabbatical. Ik moest echt los komen van Rabo. Ik beschrijf het niet zozeer als verdriet, eerder als het doorknippen van de navelstreng. Dat was nodig.’

En toen vond je je ideale baan?
‘Nee, helaas niet. Ik vond wel een nieuwe baan, maar niet mijn ideale baan. Ik handelde uit paniek toen ik besloot voor deze baan te gaan. Ik had namelijk al best veel afwijzingen gekregen en heb mijn gevoel toen weer niet gevolgd.’

Paniek?
‘Ja, inderdaad. Ik had me voorgenomen dat ik hoe dan ook geen WW-uitkering wilde en er waren inmiddels zes maanden van de begeleiding verstreken en ik werd onrustig. Ondanks dat ik nog niet heel actief aan het solliciteren was. Ik heb toen mijn ongeduld de boventoon laten voeren en te snel een baan geaccepteerd. Voelde me ook gevlijd, ze kozen voor mij! Ik ging weer voor ‘kwaliteitscoördinator’ maar dan bij een andere organisatie, in de verzekeringen.’

Hoe heb je dat ervaren?
‘De eerste drie maanden had ik lol, alles leek in eerste instantie nieuw. Je begrijpt dat deze functie en omgeving desondanks veel overeenkomsten vertoonde met mijn laatste rollen binnen het bankwezen en dat wilde ik juist niet meer. Daarnaast ontdekte ik al snel, dat ik de cultuuromslag die werd nagestreefd vooral in mijn eentje voor elkaar moest zien te krijgen. Ik had daarin nauwelijks support. Mijn keuze voelde al gauw helemaal verkeerd.’

Balen zeg. Of bracht het je juist iets moois?
‘Uiteindelijk wel, maar daar ging eerst wat tijd overheen. Ik kreeg na een jaar een contractverlenging. Het aanbod zat in mijn tas, in een dichte envelop. Die envelop heeft daar een tijdje gezeten, vanwege mijn grote twijfels. Toch tekende ik uiteindelijk. Wat moest ik anders? Welke alternatieven had ik? Maar je raad het al, dat was niet slim.’

Dat kan ik me voorstellen. Wat gebeurde er?
‘Ik ging met mijn vriend naar Amerika op vakantie en hij vond me knap ongezellig. Hij stelde me de vraag ‘Hoe lang ga je nog hopen dat het beter wordt?’ Toen realiseerde ik me dat het zo niet langer kon. Ik kon beter thuis zitten en energiek solliciteren, dan dagelijks opgebrand thuiskomen van een vermoeiende baan. De knop ging eindelijk om. Ik moest gaan kiezen voor mijn geluk, ik moest gaan kiezen voor een léuke baan.’

Ik hang aan je lippen!
‘Twee weken na mijn reis in Amerika had ik die ideale baan.’

Ja zeg, hoe kan dat nou zo snel gegaan zijn?
‘Het lot was me gunstig gezind. Voor mijn vakantie had ik al enkele sollicitaties lopen. Een ervan bleek succesvol, daar was ik de juiste vrouw, op de juiste plaats op het juiste moment.’

En welke baan is het geworden?
‘Mijn huidige baan, als Coördinator afdeling Zorg en Welzijn bij de gemeente Opmeer. Ik was het financiële aspect in mijn functies zo zat, ik voegde voor mijn gevoel weinig waarde toe aan de maatschappij. Hoewel mijn directe bijdrage aan het welzijn van inwoners minimaal is, brengt mij dit veel meer. Ik voel me nu waardevol.’

Welk talent kun je nu inzetten?
‘Mijn doelgerichtheid is hier helemaal op zijn plek, net als mijn organisatietalent en vermogen om mensen op het juiste spoor te zetten en te verbinden.’

Gemeente en doelgerichtheid? Leg me eens uit.
‘De zakenwereld leek me zo goed te passen, maar juist nu gedij ik goed. Hier kan ik niet doorslaan in mijn ambities en prestatiedrang. Dit is zo veel beter voor mijn welzijn.’

Verrassend en ik snap het. Welke guts heb je getoond om hier te komen?
‘Het vertrouwde opzeggen van de Rabo. Weten wat ik had, maar niet weten wat ik ervoor terug zou krijgen. De vriendschappen die ik er had opgebouwd…Ik had er alles gegeven wat ik kon geven. Dat de rug toekeren, daar had ik zeker wel lef voor nodig. Vervolgens toegeven dat ik bij Univé niet gevonden had wat ik zocht, dat ik niet waar had kunnen maken wat ik had willen bereiken, dat was ook een hele stap.’

Wat beschouw je als jouw moment van glory?
‘Dat ik mijn schepen achter me verbrand heb en dat dat uiteindelijk alles waard is gebleken. Dat ik er weer iets heel moois voor terug heb gekregen. Iets dat weer helemaal bij me past. Het is hier dynamisch, geen dag is hetzelfde. Sinds april ga ik iedere dag met plezier naar mijn werk.’

Wat heb je allemaal uit de kast moeten trekken om deze overstap te kunnen maken?
‘Haha, buiten lef niet zo heel veel, eerlijk gezegd. Ik heb gewoon een brief en mijn cv gestuurd. Deze brief was een tikkeltje brutaal, ik schreef heel stellig en overtuigd van mezelf. In het gesprek heb ik me vervolgens kwetsbaar opgesteld. Ik was er volledig mezelf en heb goed kunnen benoemen wat ze wel en niet aan me hadden. Blijkbaar is dat goed bevallen.’

Wat mooi! Wat wil je als laatste nog toevoegen?
‘Heb vertrouwen, volg je droom. Dan komt het goed. Het is zeker spannend, maar als je iets wilt, dan kan het ook. Een carrièreswitch is een verrijking!’

Eens! Explore and go for it! Dank je wel Bo.

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten