Uit de praktijk: werkbeleving bankwezen

Uit de praktijk: werkbeleving bankwezen

GEPLAATST OP 28-10-2018 DOOR pascalle IN Werk & Studie

Na de MAVO studeerde ze Bank- en Verzekeringswezen en slaagde met vlag en wimpel. Als snel kwam ze in het bankwezen terecht. Ze werkte aan de balie. Verkocht er betaal- en spaarrekeningen, wisselde valuta en had het reuze naar haar zin.

De geldautomaat deed zijn intrede, ze leerde nieuwe dingen want er was meer tijd voor verkoop. Zo verkocht ze voortaan ook verzekeringen en af en toe een consumptieve lening. Ze genoot van de klantcontacten, haar collega’s met wie ze lief en leed deelde en van haar fijne baan dichtbij huis. Op feestjes deed het lange tijd heel goed als je vertelde dat je bij de bank werkte. Dat had ze mooi voor mekaar!

Er was heel veel mogelijk. Je kon studies volgen en trainingen, de personeelsfeesten waren er te gek en groots, parttime werken geen probleem, uitstekend salaris, 13e maand, bonus, korting op hypotheken en verzekeringen. Het kon niet op.

De crisis brak aan, bij de bank werken deed het op feestjes minder goed. Er waren behoorlijk wat misstanden en de media deed er uitgebreid verslag van. Het roer ging om. Procedures en processen werden zwaarder aangezet, controles werden intensiever. Bovendien moest er gereorganiseerd gaan worden.

Werken via face to face klantcontact, werd werken in een callcenter. Niet meer om de hoek, maar ergens in de regio. Ze kreeg een headset en een strak werkschema. Haar collega’s waar ze jaren trouw mee werkte, waaierden uit over andere teams of bleven achter in het dorp in een klein servicekantoortje dat in een gemeenschapshuis werd ingericht.

De veranderingen volgden zich snel achter elkaar op. Ze was er zich niet echt heel bewust van, ze was allang blij dat zij geen ontslag had gekregen. Duizenden banen waren immers verdwenen in het bankwezen en dat had ze allemaal overleefd. Ongemerkt veranderde er iets in haar werkbeleving. De service die ze gewend was te verlenen, werd aan banden gelegd. Het ging voortaan om snelle dienstverlening. Haar gespreksduur werd getimed. Pauzes werden ingeroosterd en haar werktijden werden verlegd naar de avonden en weekenden. Ze werd er onrustig van. Het ging aan haar knagen.

Ze ging in eerste instantie een dag minder werken. Al snel bleek die ene dag minder werken niet voldoende om meer werkplezier te ervaren. Ze telde regelmatig hoeveel vrije dagen ze daarnaast nog kon opnemen. Langzaam werd ze er zich van bewust dat haar baan niet langer bij haar past. De weekenden zijn standaard te kort, ze telt de uren op haar werk af, komt dagelijks uitgeput thuis en haar man sprak haar laatst aan op het feit dat haar lontje wel heel erg kort begon te worden. Zelfs richting de kinderen…

Zelf de keuze maken om een andere baan te zoeken, heeft ze nog een behoorlijke tijd voor zich uitgeschoven. Het maandelijkse salarisstrookje deed haar geweten sussen. En wat kon ze anders? Ze had alleen maar bankervaring. Nu haar man haar aangesproken heeft en zij de feiten wel onder ogen moet zien, heeft ze de knoop doorgehakt. Zij wil er zijn voor haar gezin, weer vrolijk thuiskomen en voorkomen dat ze een burn out krijgt.

Vandaag is het zondag, de laatste dag van het weekend. Vanavond is zij meer ontspannen dan voorheen, omdat zij bewust bezig is met haar toekomst en de regie in eigen handen heeft genomen. Zij weet inmiddels wat haar doel is en dat snel betere tijden zullen aanbreken. Na onze modules Talent en Guts, is ze op weg naar haar Glory.

Explore and go for it!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten