‘Noem mij maar Jos’

‘Noem mij maar Jos’

GEPLAATST OP 03-11-2018 DOOR pascalle IN Talentontwikkeling


Mijn klant maakt een carrièreswitch. Het mooie is dat de wetenschap van onze Module Talent haar talenten matcht met zowel het onderwijs als de zorg en beide richtingen in het verleden haar interesse al hadden. Altijd fijn als de wetenschap aansluit bij je gevoel.

Als je uit de commerciële hoek komt, is zo’n overstap naar de zorg best spannend. Vandaag sprak ik met mijn klant over haar belemmerende gedachten. Iets waar we allemaal mee van doen hebben overigens. Hoe dan ook, mijn klant beschreef haar gedachten als volgt ‘ik durf geen risico’s te lopen’. Ze was bang niet te voldoen. Vervolgens zijn we aan de praat geraakt over feiten die juist in haar voordeel pleiten, ze is immers al werkzaam als vrijwilliger in de zorg.

Na enige aarzeling, beschreef ze een aantal voorbeelden uit de praktijk die tot de verbeelding spreken. Ik deel ze graag, want het was zo mooi om te ontdekken dat haar eigen twijfels totaal niet stroken met de werkelijkheid. Dat speelt bij heel veel mensen. We maken onszelf met onze gedachten soms zo klein.

Om te beginnen is daar het vertrouwen van haar professionele collega’s. Hoewel ze pas een paar maanden als vrijwilliger aan de slag is, zijn ze allemaal zo blij met haar, dat zelfs andere teams haar weten te vinden met een hulpvraag. Ze krijgt nu al mond-tot-mondreclame, als dat geen opsteker is?

Ze is daarnaast zo zorgzaam en alert, dat ze een paar keer een professional heeft moeten bijsturen. Soep met ballen geven aan een zorgbehoevende met serieuze slikproblemen, dat kan de bedoeling niet zijn. Mijn klant wist de soep tijdig te pureren en te voorzien van een rietje voordat de bejaarde dame zich ernstig zou verslikken. Kwestie van dossiers lezen, waar ze voor bedoeld zijn. Mijn klant ziet het belang ervan.

Daarnaast had ze een welgemeend compliment gekregen van de echtgenoot van een zorgbehoevende. Ze had deze man aangesproken omdat ze hem kende als dorpsgenoot. Ze vroeg hem of hij bezwaar had tegen haar aanwezigheid op de afdeling van zijn vrouw. Ze gaf zijn vrouw eten nu ze geestelijk zover heen was, terwijl ze in het verleden nauw met haar had samengewerkt. ‘Was dat niet te confronterend voor hem?’ Het feit alleen al dat ze dit bespreekbaar maakte, vind ik getuigen van inzicht en inlevingsvermogen. Hij waardeerde haar vraag zeker ook, maar was vooral te spreken over haar handelen. Hij had allang gezien dat zij erg zorgzaam is voor zijn vrouw en is juist erg blij met haar.

Het mooiste wapenfeit was de afsluiter van haar overpeinzingen. Meneer Jansen, één van de zorgbehoevenden, staat erop dat iedereen hem meneer Jansen noemt. Met name als hij zijn verzorgende niet mag. Zo gebeurde het dat op vrijwel hetzelfde moment, een professional geboden werd hem meneer Jansen te noemen en mijn klant vriendelijk werd aangespoord met ‘Noem mij maar Jos’. Een groter compliment bestaat toch niet?

Nu ze deze feiten heeft opgesomd, is zij meer gerustgesteld. ‘Neem elke keer een tree, geen hele trap’ is mijn advies. Bekijk de feiten, doe het stap voor stap, laat je niet gek maken door je gedachten. Het is de werking van ons brein, negatieve gedachten leiden tot negatieve emoties als angst. Positieve gedachten leiden tot positieve emoties als durf en zelfvertrouwen.

Heel veel succes zorgzame M, alle vertrouwen in je!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten