Carrièreswitch van Betty van Lith

Carrièreswitch van Betty van Lith

GEPLAATST OP 12-11-2018 DOOR pascalle IN Carrièreswitch


Betty is directeur bij ZorgMies Nederland regio Vught-De Meierij. Ze heeft 29 jaar bij Rabobank gewerkt en was daar lange tijd manager Particulieren, manager Bedrijfsvoering en manager Bedrijven.

Goedemorgen Betty, wat maakte dat jij na al die jaren Rabobank hebt verlaten?
‘Na vele jaren van werkplezier, zijn we als het ware uit elkaar gegroeid. Er trad een sterke verzakelijking in en dat in combinatie met de verzwaarde controle-aspecten en systeemtechnische ontwikkelingen, maakte dat ik tot de conclusie kwam dat het tijd was om andere keuzes te maken. Ik miste de voldoening aan de menselijke kant, iets wat voor mij erg belangrijk is.’

Hoe is je carrièreswitch tot stand gekomen?
‘Ik ben heel goed geholpen door Rabobank om mijn toekomstplannen vorm te geven. Ik kreeg een maatwerktraject aangeboden en heb dankbaar gebruik gemaakt van loopbaanbegeleiding. Het was een mooie zoektocht naar mijn roots met deze wending als resultaat.’

Je bent nu zelfstandig ondernemer/franchisenemer met ZorgMies Nederland – regio Vught. Hoe is dat zo op je pad gekomen?
‘Ik stond op de luchthaven, klaar om van een heerlijke vakantie te gaan genieten, toen ik een laatste blik wierp op mijn telefoon. Op LinkedIn kwam een heel aansprekende tekst voorbij via Ondernemend Vught. Die vacaturetekst was me op het lijf geschreven! Vanaf mijn vakantieadres heb ik meteen gereageerd, bang om te laat te zijn. Dat leidde tot een afspraak na mijn vakantie. Ik besloot er helemaal voor te gaan en startte als franchisenemer van ZorgMies Nederland.’

Had je affiniteit met de zorg?
‘In zoverre dat ik met mijn eigen ouders, ooms en tantes heb ervaren welke hiaten er zijn binnen de participatiemaatschappij die de overheid voorstaat. De reguliere zorg veranderde, maar de eigen omgeving van ouderen en zorgbehoevenden kan niet alles opvangen, bovendien heeft niet iedereen familie die kan bijspringen. Vele ouderen worden aan hun lot overgelaten. Privé heb ik gezien wat ouderen en hulpbehoevenden nodig hebben, naast zorg warme aandacht bijvoorbeeld en respect. Dat gat vul ik via mijn team van ZorgMiesen in.’

Welke talenten kun je als ondernemer optimaal benutten?
‘Ik ben een echte duizendpoot en dat komt volledig tot zijn recht. Ik hou van plannen en organiseren, netwerken en verbinden. Ik ben wat dat betreft een mensenmens en daar maak ik nu optimaal gebruik van. Ook mijn flexibiliteit, kwaliteitsbewustzijn en vermogen om goed te kunnen luisteren, zijn onmisbaar als ondernemer. Hierdoor kan ik maatwerk leveren en dat maakt het verschil.’

Doe je goed! Was het desondanks ook spannend om de overstap te maken? Heb je guts moeten tonen?
‘Absoluut! Het loslaten van het oude vertrouwde, de zekerheden. Heb het als een sprong in het diepe ervaren, maar bleek gelukkig te kunnen zwemmen. Ondanks dat het een heel andere dienst is en ik mijn kost voortaan als ondernemer moest verdienen, besloot ik vertrouwen in mezelf te hebben en ervoor te gaan. Gelukkig was dat vertrouwen terecht en heb ik de juiste keuze gemaakt.’

Wat beschouw je als jouw moment van Glory?
‘Er zijn veel momenten geweest die ik als een overwinning beschouw, met name reacties van cliënten die hun dankbaarheid laten blijken, vind ik elke keer weer bijzonder. Het verhaal dat ik hier deel, koester ik speciaal. Een teken dat mijn team van ZorgMiesen en ik het juiste doen. Ik werd gebeld door de zoon van een cliënte uit Den Bosch. Ze was begin dit jaar weduwe geworden en veranderde van een vitale vrouw in een hoopje ellende. Ze werd overmand door verdriet en belandde in een isolement. Eén van mijn ZorgMiesen werd voor drie dagen per week ingehuurd tot haar zoon op een bepaald moment contact op nam. We waren niet meer nodig, zijn moeder was weer helemaal de oude. Ze nam weer deel aan de maatschappij en had haar sociale leven weer opgepakt, vertelde hij vol dankbaarheid. Kippenvel, hier doen we het voor. Sta voor stap had mijn ZorgMies zichzelf overbodig gemaakt. Via korte wandelingetjes in de buitenlucht, het brengen van bezoekjes aan de bibliotheek en regelmatig terrasjes pikken, had deze cliënte weer levensvreugde ervaren en haar zelfvertrouwen herwonnen. Dan maak ik een vreugdedansje hoor! En die maak ik regelmatig, haha. Zo mooi en dankbaar!’

Dat kan ik me voorstellen! Je succes is dus mede te danken aan je team van ZorgMiesen?
‘Zeker! Ik heb er 140, behoorlijk hè? Vanwege de ruime keuze uit vele ZorgMiesen, weet ik elke vraag te matchen. Het succes en de mond-tot-mond reclame baart me overigens weleens zorgen. Hoe blijf ik informeel, hoe blijf ik al mijn mensen kennen en mijn cliënten? Ik wil niet nog groter worden, ben ervan overtuigd dat het succes mede bepaald wordt door het huidige formaat van mijn organisatie. Ik wil iedereen persoonlijk blijven kennen.’

Mooi uitgangspunt! Deze week is de Week van de Werkstress en staat in het teken van werkplezier. Wat wil je in dit kader als afsluiting nog delen?
‘Volg je hart, heb lef en vertrouwen in jezelf, wees niet te bang. Ook niet voor de financiële consequenties, juist met werkplezier kun je je boterham verdienen!’

Dank je Betty. Explore and go for it!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten