Het licht zien

Het licht zien

GEPLAATST OP 24-12-2018 DOOR pascalle IN Werk & Studie


Kerst is het feest van het licht, het lijkt me daarom toepasselijk om iets te schrijven over ‘het licht zien’. Het licht zien, vraagt over het algemeen om het juiste moment. Je groeit ergens naartoe, via bewustwording vallen de kwartjes en uiteindelijk heb je het antwoord. Je hakt de knoop door. Je besluit bijvoorbeeld om van baan te veranderen of je kiest er definitief voor om de situatie te accepteren zoals die is of bepaalde veranderingen door te voeren. Dat kan een hele bevalling zijn. Maar laat ik beginnen bij het begin. Welk proces gaat eraan vooraf?

Voordat je het licht ziet, beginnen zaken een beetje te schuren. Wat ooit vanzelfsprekend was, is dat niet langer. Langzaam veranderen er zaken op de werkvloer die niet echt bij je passen. Dingen waar je vroeger je schouders voor zou ophalen, gaan nu juist op je schouders drukken. Eerst ga je twijfelen aan jezelf, ‘het zal wel aan mij liggen’. Je doet aanvankelijk wat beter je best om te relativeren. Je beseft ‘het is overal wel wat’. Vervolgens helpt dat relativeren niet meer. Je uit voorzichtig je vertwijfelingen bij collega’s waar je het goed mee kan vinden en die je vertrouwt, ‘wat vinden zij nou eigenlijk van die veranderingen?’

Je voelt je getroost als die fijne collega’s ook van de situatie balen, gedeelde smart is halve smart tenslotte. Je kunt er weer een tijdje tegenaan. Je praat elkaar wat moed in en voor je het weet is het weer weekend. Zo kun je een hele tijd je geweten sussen, het valt heus allemaal wel mee. En hé, dat salaris aan het eind van elke maand maakt ook een hoop goed!

Ongemerkt ga je negatiever denken over je werk, negatieve gedachten leiden tot negatieve emoties en vervolgens ga je je ook anders gedragen. Je wordt wat stiller bijvoorbeeld of misschien wel cynisch. Je initiatieven nemen af of je meldt je wat makkelijker ziek. Avondbijeenkomsten ga je zoveel mogelijk mijden. Kortom, je loyaliteit staat onder druk. Wat onopvallend begon, wordt een patroon en gaat niet alleen jou maar ook anderen opvallen. Je komt vaak moe thuis van je werk, hebt nergens meer energie voor. Je lontje wordt steeds korter en voor je het weet, krijgt iemand een uitbrander van je die dat helemaal niet heeft verdiend. Au. Het licht zien, heeft vaak een prijskaartje.

Of een harde leerschool. Voordat je het licht ziet, staat je welzijn of relatie bijvoorbeeld onder druk, je prestaties zijn ondermaats, je vakantiedagen zijn halverwege het jaar al op omdat je zoveel behoefte hebt aan verlof of de paracetamols zijn niet aan te slepen. Je slaapt slecht. Allemaal signalen die vooraf kunnen gaan ‘aan het licht zien’.

Als je deze prijs niet wilt betalen, moet je tijdig handelen. Je gedachten en gevoelens serieus nemen, je onderbuikgevoel niet negeren, je vertwijfeling niet wegdrukken. Je kop niet langer in het zand steken. Je twijfels juist onderzoeken en jezelf serieus nemen. Wat kan er beter? Hoe kan ik mijn werkgeluk weer terug vinden? Waar kan ik mijn werkgeluk weer terugvinden? Met een beetje hulp, kun jij het licht tijdig zien, zonder een hoge prijs te betalen. Met onze GRATIS LOOPBAANCHALLENGE bijvoorbeeld.

Ontdek vanaf 7 januari in 7 dagen wat jou te doen staat als het gaat om je werk. Schrijf je HIER in.

Namens Pascalle en mij, heel veel lichtpuntjes gewenst!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten