Ben je toeschouwer of deelnemer aan het leven?

Ben je toeschouwer of deelnemer aan het leven?

GEPLAATST OP 12-01-2019 DOOR pascalle IN Werk & Studie

Deze mooie titel kreeg ik recent cadeau van een klant die de regie duidelijk in eigen hand is gaan nemen. Ben onder de indruk van haar verhaal en de stappen die ze heeft gezet.

Ze werd een paar jaar geleden weduwe, geheel onverwachts. Uiterst pijnlijk, het duurde even voor ze weer aan het werk kon. Eenmaal aan het werk, volgde al snel ontslag wegens een reorganisatie. Functies werden verzwaard en men zag het haar niet doen nu ze net privé aan het opkrabbelen was. De gelegenheid om te bewijzen dat ze het wél aan zou kunnen, kreeg ze niet. ‘Het was echt beter voor haar om andere keuzes te gaan maken’, volgens haar leidinggevende. Dat heeft ze als behoorlijk denigrerend ervaren. ‘Wie was hij om die conclusie zo voorbarig te trekken?’ Dat was een enorme klap bovenop het verlies van haar echtgenoot.

Ze ging niet bij de pakken neerzitten, ze volgde een opleiding, een erkende opleiding die zij heel graag wilde volgen. Het was de vervulling van een oude droom. Haar twee vormen van verlies, creëerden dus ook een kans. Een kans om haar droom te vervullen. Die greep ze met beiden handen aan en ze slaagde met vlag en wimpel.

‘Eind goed, al goed’, zou je zeggen. Helaas nog niet. Na de euforie van het behalen van het felbegeerde papiertje, volgde haar zoektocht naar haar ideale baan. Ze wist wat ze wilde en een bepaalde werkgever gaf haar het gevoel dat ze zou worden aangenomen. Maandenlang liet ze zich aan het lijntje houden om uiteindelijk na ruim een half jaar te horen te krijgen dat de vacature intern werd opgelost. Ze had 100% vertrouwen in een goede afloop, ze had op één paard gewed, maar werd uiteindelijk zwaar teleurgesteld. Dat was als een mokerslag. Zo dapper als ze was gestart, zo onzeker was ze aan het eind van deze ervaring. Hoe nu verder?

Ze stond er alleen voor. Zocht overal bevestiging, bij vrienden, bij familie, bij kennissen, maar niemand kon haar helpen met het antwoord. ‘Was het niet beter dat ze gewoon een baantje zou nemen, in plaats van haar droom na te jagen?’ De beste stuurlui staan aan wal. Buitenstaanders spraken vanuit hun eigen belangen, niet vanuit het belang van mijn klant. De connecties van mijn klant projecteerden hun eigen angsten op haar. ‘Zou je dat nou wel doen?’ Als weduwe werd ze behoorlijk bedisseld, goed bedoeld natuurlijk, maar zeker niet effectief. Ze durfde niet meer op haar eigen kompas te varen. Haar guts waren ver te zoeken, toen ze bij me aanklopte.

Ze was een beetje murw geslagen. Door deze laatste tegenslag, was ze in een impasse gekomen. Toch wilde ze wakker worden geschud. Dat kreeg ik als opdracht. Ik zag tijdens de eerste afspraak een onzekere vrouw met een aangrijpend verhaal. Ook was me snel duidelijk dat ze die droom niet mocht laten varen, juist niet. Haar strategie moest enkel worden aangepast. Vooral nooit meer op één paard wedden, actief gaan netwerken en daarnaast LinkedIn benutten. Dingen die haar niet vertrouwd waren. Wijlen haar man was daar goed in, zij voer altijd mee op zijn bravoure. Onopvallend in zijn schaduw. Hij beschermde haar ook. Nu moest ze zelf in de spotlights gaan staan. Iedereen die iets voor haar betekenen kan, moet te weten komen wat zij in haar mars heeft. Dat vraagt om profilering.

En ze doet het! Met verve. Met een paar gesprekken, heeft ze haar angsten overwonnen en is een voorbeeldige leerling, haar netwerk groeit gigantisch en in de juiste richting. Ze doet inmiddels ook werkervaring op. Elk succes proeft naar meer. Elk succes maakt de volgende drempel lager. Ze is volgens haar eigen woorden niet langer toeschouwer, maar deelnemer aan het leven. Een ware transformatie. Ze is uit de schaduw gestapt. Het is nu nog een kwestie van dat beetje geluk dat iedereen nodig heeft.

Op naar haar moment van GLORY. Ik laat het je weten. Duim met me mee!

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten