Richting, Ruimte en Ruggensteun

Richting, Ruimte en Ruggensteun

GEPLAATST OP 02-02-2019 DOOR pascalle IN Talentontwikkeling

Ik schrijf hier over professionals. Professionals op de werkvloer. Zij hebben 3 R’s nodig. Namelijk Richting, Ruimte en Ruggensteun.

Veel van mijn klanten zijn hoogopgeleide mensen met redelijk veel autonomie. Deze professionals gaan graag hun eigen gang. Degenen die bij mij ondersteuning zoeken, maken zich zorgen. Zorgen over het feit dat zij hun werk niet meer goed kunnen doen omdat alles anders is geworden en de randvoorwaarden niet (meer) kloppen. Deze professionals bevinden zich in veranderende omstandigheden, vanwege een reorganisatie of vanwege vergaande automatisering. Er worden over het algemeen andere vaardigheden van ze verwacht.

Het is hoe dan ook een feit dat op welk vakgebied dan ook, de professional van deze tijd niet meer kan volstaan met alleen een diepe expertise. Dat is niet meer voldoende. De professional van vandaag heeft zowel diepe inhoudelijke vakkennis nodig als ook de vaardigheden om te kunnen samenwerken met andere disciplines. En dat blijkt behoorlijk lastig. Het maakt professionals onzeker of ze verliezen het plezier in hun werk.

Om goed te kunnen functioneren in deze veranderende omstandigheden, hebben professionals behoefte aan Richting, Ruimte en Ruggensteun.

Je stuurt een professional het best aan op resultaat en niet op proces. Mijn klant verwoordde het zo: ‘Je wilt toch niet dat anderen de beslissingen nemen over mijn werk of vertellen hoe ik mijn werk moet doen?’ Bij het aansturen op resultaat maak je afspraken over de resultaten en doelen.

Maak als leidinggevende ruimte voor expertise, ruimte voor profilering, ruimte voor reflectie en ruimte voor autonomie. Schep duidelijkheid over de taken van jouw team. Neem de tijd om samen met je team en in samenwerking met de opdrachtgever een visie te formuleren. Draag deze visie uit, toets regelmatig de werkzaamheden aan de visie en stel deze indien nodig bij. Alle teamleden moeten kunnen handelen vanuit deze visie en deze kunnen uitdragen naar samenwerkingspartners in de keten.

Daarnaast is het meer dan ooit belangrijk om samen te kijken naar de vaardigheden die jouw professionals nog verder kunnen ontwikkelen om interdisciplinair te werken. Weet jij waar zijn of haar vuurtje voor brandt? Vragen die daarbij spelen zijn: wie ben je als mens? Wie ben je als professional? Waar ben je goed in? Waar kun je beter in worden? En dat alles vanuit vertrouwen en ruggensteun.

Mensen die vertrouwen krijgen, zijn zelfverzekerder, gebruiken hun talenten beter, geven meer en bereiken betere resultaten dan mensen die strak gecontroleerd worden. De belangrijkste ruggensteun wordt ervaren op de volgende gebieden: lekker werken, persoonlijke ontwikkeling en balans werk/privé.

Aan de professional wil ik meegeven dat het er uiteindelijk om gaat hoe jij ZELF in je werk en leven wilt staan en of het je lukt om in de omgeving waarin je nu zit voldoende mogelijkheden te creëren. Ik geloof dat er nog veel rek zit in de ruimte die er te vinden is. Juist omdat ik steeds weer in organisaties zie hoe ‘dat ene onderdeel’ of ‘dat ene team’ of zeker ‘die ene professional’ het wél voor elkaar heeft gekregen om dingen anders te doen. Misschien moet je soms meer buiten de lijntjes kleuren. Niet uit gemak of tegendraadsheid, maar omdat de goede oplossing dat soms vraagt.

Jouw uitdaging is het ontwikkelen van de juiste mindset en vaardigheden om verbindend te kunnen samenwerken met andere disciplines.

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten