Visie op je loopbaan

Visie op je loopbaan

GEPLAATST OP 13-02-2019 DOOR pascalle IN Werk & Studie

Tijdens een recente bijeenkomst met een interessante lezing over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van HR, werd ik me erg bewust van mijn leeftijd. Ik had een leuk gesprek met twee jonge, ambitieuze vrouwen, toen ik besefte dat het gros van het publiek uit jonge en ambitieuze mensen bestond. Minstens 15 jaar jonger dan ik. Au. Best confronterend. Voel me ook nog jong en zeker ambitieus, maar de spiegel laat iets anders zien. Ik heb ongemerkt de status van senior(iteit) bereikt, nooit eerder bij stilgestaan.

Op weg naar huis overdacht ik mijn loopbaan. Hoe het in 1995 allemaal begon met 65 onvruchtbare sollicitaties, mijn eerste uitzendbanen en vervolgens mijn eerste vaste aanstelling toen ik 25 was. Onderweg passeerden de hoogte- en de dieptepunten, momenten van trots als ik een bepaald doel had behaald, mijn onzekerheden als een bepaalde samenwerking niet naar wens verliep en de keuzes die ik maakte. Overall gezien, ben ik heel tevreden. Wat beter had gekund, waren de momenten dat ik bepaalde keuzes net te lang had uitgesteld. Ik had niet hoeven twijfelen. Ik ben blij met het feit dat ik tegenwoordig stukken minder twijfel en dat ik durf te vertrouwen op mijn ervaring en gevoel. Tegen beter weten doorgaan, heb ik inmiddels ook afgeleerd. Scheelt een hoop energie.

Ik was zo in gedachten verzonken, dat ik die 100 kilometer van de lezing naar huis in een mum van tijd had overbrugd.

Hoe is jouw loopbaan tot nu toe verlopen?

Het is aan te bevelen om met enige regelmaat stil te staan bij de ontwikkeling van je loopbaan. Belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

• Welke opleidingskeuzes heb ik gemaakt en in welke mate doe ik daar wat mee?
• Waarom heb ik voor een onderneming/functie gekozen en zijn verwachtingen uitgekomen?
• Waren dit eigen keuzes of ben ik in zekere mate beïnvloed door anderen?
• Welke functie(s) heb ik vervuld tot nu toe en waarin kwam ik het best tot mijn recht?
• Welke kennis en ervaring heb ik opgedaan waar ik in de toekomst iets mee wil en kan?
• Wie ben je? Wie wil je zijn? Als je dat weet, is kiezen zo veel makkelijker. Want de optie die het best past bij jou als persoon is de beste keuze.

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten