Kleur bekennen als je verder wilt komen

Kleur bekennen als je verder wilt komen

GEPLAATST OP 16-02-2019 DOOR pascalle IN Talentontwikkeling

Ik ontmoette haar op een receptie en we besloten snel eens af te spreken. Zo kwam het dat ik recent aan een kop koffie met haar zat in een leuke tent in de buurt. Ons gesprek begon heel luchtig, later hadden we het over talent en kansen grijpen. Zo hoorde ik haar bijzondere verhaal over het verloop van haar carrière, petje af.

Ze groeide op boven de rivieren, in een streng gereformeerde omgeving. Haar familie was echter niet gelovig, toch werd ze ingeschreven op een gereformeerde school. De betreffende schooldirecteur was daar niet blij mee en strafte dit jonge meisje voor het feit dat zij afweek van de norm. Ze werd stelselmatig op de gang gezet en geïsoleerd. Ze werd gepest en kreeg nauwelijks les. Niemand had in de gaten dat zij een enorme leerachterstand had, toen zij de lagere school verliet. De schooldirecteur had namelijk steeds haar rapportcijfers vervalst om als school met goede resultaten te boek te kunnen blijven staan.

Ze volgde praktijkonderwijs en belandde in een bloemenkwekerij. Al snel werd ze leidinggevend. Dat was haar op het lijf geschreven. Haar zelfredzaamheid kwam haar daarbij goed van pas. Ze wilde meer. Ze werd cipier. Ik luisterde ademloos naar haar avonturen met de gevangenen, die vergden veel fysieke inspanningen van haar om ze in bedwang te kunnen houden. Als cipier stort je je soms letterlijk op de gedetineerden, wat een andere wereld!

De eenzaamheid van haar eigen jeugd speelde een grote rol toen ze jaren later besloot met probleemjongeren te willen werken. Ze volgde een passende studie, SPW. Ze wilde graag het verschil maken voor kinderen, hen kansen bieden die ze zelf had gemist. Ze besefte na enkele jaren dat ze dan beter op een andere plek te werk kon gaan. Daar waar kinderen nog echt klein zijn. Zo maakte ze de overstap naar kinderopvang. Als locatiehoofd was ze er helemaal op haar plek.

Haar verleden haalde haar echter in. In deze rol werd veel meer dan voorheen een beroep gedaan op haar Nederlands, op verslaglegging. Aanvankelijk had ze allerlei trucjes en smoesjes om maar niet te hoeven schrijven en notuleren. Ze gromde en snauwde om mensen van haar af te duwen. Dat was haar verdedigingsmiddel. Tot ze besefte dat het zo niet langer kon. Ze bekende kleur. Ze ging met haar billen bloot en vertelde haar directeur over haar jaren op de lagere school en het feit dat ze erg slecht was in Nederlands. Wat was dat moeilijk, ze voelde zich zo kwetsbaar.

Haar kwetsbaarheid werd juist beloond. Er was veel begrip. Ze werd erg gewaardeerd als locatiehoofd en haar directeur wilde haar verder helpen. Ze ging opnieuw de schoolbanken in om haar Nederlands bij te spijkeren. Ze laat sindsdien haar schrijfsels controleren, ze durft hulp te vragen. Een ware overwinning. Een ultiem verhaal over talent, guts en glory!

Kleur bekennen als je verder wilt komen. Een ultiem verhaal over talent, guts en glory.

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten