De hoogste tijd om te vertrekken

De hoogste tijd om te vertrekken

GEPLAATST OP 08-05-2019 DOOR pascalle IN Werk & Studie

Diverse keren in mijn loopbaan was het voor mij de hoogste tijd om te vertrekken. Bij mijn eerste serieuze werkgever na vijf dagen al. Wat een cultuur! Niemand was van plan elkaar te helpen. Op mijn vraag of iemand me wegwijs wilde maken tijdens mijn eerste werkdag was het antwoord ‘zoek het zelf maar uit, dat heb ik ook moeten doen’. Geen instructies, wel vijandige blikken, onmogelijke deadlines, keiharde business en onderlinge rivaliteit. Wat een mismatch. Nog geen week later, was ik vertrokken zonder mijn taken af te maken of zelfs maar over te dragen. Midden op de dag pakte ik mijn spullen, direct nadat ik telefonisch vernomen had dat ik een nieuwe baan had. Ik aarzelde geen seconde en nam de kortste weg naar buiten. 

De tweede keer omdat ik vond dat ik niet serieus genomen werd, iets dat erg belangrijk voor me is. Behandel me niet als minderwaardig, ik gruwel ervan. Ik heb ruimte nodig en verantwoordelijkheid. Laat me vooral ook meedenken, want anders haak ik af. Geen concessies op dit vlak. Dat ik daarmee mijn directeur teleurstelde die net in me geïnvesteerd had, was een bijkomstigheid, mijn eigen waarden en eigenwaarde gingen voor. Altijd.

Verveling was een andere oorzaak. Zo gauw iets routine is, slaat de verveling toe. Loop liever een beetje op mijn tenen dan dat iets een automatisme is. Seen that, done that. Gaap! Ik wil leren en mezelf blijven ontwikkelen. Graag ook veel nieuwe ontmoetingen. Laat me voelen dat ik mijn best moet doen. Dan blijf ik scherp.

Erger was die keer dat ik het spel niet snapte. Veel politiek, veel gekonkel. Er werd zelfs tegen me gezegd dat er actief aan mijn stoelpoten werd gezaagd. ‘Echt?’ ‘Wie dan?’ ‘Hoezo aan die van mij?’ ‘Het was toch zo’n sympathieke collega?’ Ronduit naïef was ik. Goedgelovig en totaal niet opgewassen tegen de gevestigde orde. Niemand die het zag, maar het vrat me van binnen op. De hoogste tijd om te vertrekken. Ik had nog geen andere baan, maar diende mijn ontslag geheel onverwachts en tijdig in ter voorkoming van burn out. Wat een opluchting!

De laatste keer dat ik de deur achter me sloot, was tevens de laatste keer dat ik in loondienst was. De koek was op. Enige vorm van creativiteit en werken vanuit vertrouwen waren voor mij volledig zoek. Twee waarden die erg hoog bij me in het vaandel staan. Ik moest mijn vleugels uitslaan, volledig op eigen benen gaan staan en 100% vertrouwen op mezelf en op de toekomst.  

Alles wat ik al kon – mijn kennis en ervaring, mijn talent, vaardigheden en persoonlijkheid- nam ik telkens mee naar mijn volgende baan of volgende opdracht. Met die basis wist ik me telkens weer te redden en ik vulde het aan met nieuwe kennis en vaardigheden.

Er is geen reden om genoegen te nemen met minder, met een baan die niet langer past. Niet voor mij en niet voor jou! Vertrouw op wie je bent en wat je kunt. Zet jezelf op één. Met voldoende zelfvertrouwen, een goed zelfbeeld, jouw talent en gezond egoïsme is heel veel mogelijk. De ideale baan bijvoorbeeld.

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten