Weer aan het werk met of na kanker

Weer aan het werk met of na kanker

GEPLAATST OP 12-06-2019 DOOR pascalle IN re-integratie

Een noot vooraf. Nooit eerder schreef ik over zo’n gevoelig onderwerp als dit. Weet dat ik elk woord vooraf heb gewikt en gewogen, bang om iemand te kwetsen. Mijn oprechte excuses als ik de plank ergens mis sla. Het is uitsluitend geschreven vanuit mijn perspectief als leidinggevende/werkgever.

Ik ben een paar keer nauw betrokken geweest bij een medewerker die de diagnose kanker kreeg. Een schok vooral voor de collega’s in kwestie natuurlijk, maar eerlijk gezegd ook voor mij, al waren die gevoelens van hen en mij totaal niet te vergelijken natuurlijk. De eerste keer was ik behoorlijk onzeker over mijn rol. Het enige wat ik te bieden had was inlevingsvermogen, een luisterend oor en oprechte belangstelling. Belletjes plegen, kaartjes sturen en huisbezoeken afleggen. Wat had ik het met haar en haar gezin te doen. Ik voelde me vooral machteloos.

En het kwam zo dichtbij. Zij had kinderen in de leeftijd van die van mij. In een flits zag ik mezelf in die situatie. Hoe verdrietig moest zij zich voelen. Als direct leidinggevende was ik vanaf het eerste moment betrokken. Het moment dat mijn medewerker in haar eentje naar het ziekenhuis ging omdat ze dacht dat het allemaal wel met een sisser zou aflopen. Maar dat deed het niet. Wat verschrikkelijk dat zij helemaal alleen het eerste slechte nieuws te horen kreeg. Vervolgens werd ik als enige binnen onze organisatie formeel op de hoogte gebracht van de vervolgonderzoeken en tenslotte de diagnose. Borstkanker. Dat had veel impact op mij.

Toen ik dat nieuws net telefonisch vernomen had en haar emoties had gehoord, startte een MT-vergadering. Ik brak in toen we ons druk gingen maken om allerlei futiliteiten. ‘Mag ik even mijn hart luchten?’ vroeg ik met geknepen stem. ‘Onze collega X heeft zojuist te horen gekregen dat ze borstkanker heeft, kunnen we dit alles alsjeblieft in het juiste perspectief plaatsen?’ Het werd doodstil. Ik mocht mijn verhaal doen. Dat had ik even nodig om te aarden en weer aansluiting te vinden bij de onderwerpen op de agenda.

Mijn interim klus zat er op voordat deze medewerker weer aan de slag kon. Heb het contact nog lang warm gehouden en ik wist welke stappen zij daarna maakte om te kunnen re-integreren. Zij is verder heel goed begeleid. Toch hoor ik haar nog zeggen ‘de buitenkant ziet er weer ‘gezond’ uit, maar van binnen is er nog veel te helen. Dat begrijpt niet iedereen en levert soms ongemakkelijke situaties op.’ Herkenbaar, maar dan vanuit de verhalen van enkele familieleden van mij. Je wilt zo veel, je bent dankbaar dat je goed begeleid bent door je werkgever en gaat graag weer aan de slag. Maar je bent zo moe. Moe van het vechten. Chirurgie, chemotherapie, radiotherapie, hormonale therapie en immunotherapie, gevoelens van angst, somberheid en verdriet… Het hakt er keihard in, naast alles wat je ondertussen moest regelen voor jezelf en je gezin om de boel draaiende te houden.

Op het moment dat dit alles achter de rug hebt en je deze inktzwarte periode kunt gaan verwerken, word je geacht je werk weer op te pakken. Uiteraard via de bedrijfsarts en met behulp van een probleemanalyse. Maar toch valt het vaak niet mee, 65% ervaart namelijk ‘late gevolgen’ van kanker, te weten:    

•            Vermoeidheid 68%

•            Verminderde lichamelijke conditie 54%

•            Concentratieproblemen 40%

•            Geheugenproblemen 37%

Mijn medewerker van toen vroeg zich af ‘Word ik ooit nog de oude? Ben ik fit genoeg om straks weer aan het werk te kunnen? Wat moet ik eigenlijk allemaal doen? Waar kan ik advies krijgen?’

Als de zware behandelperiode voorbij is, kan je leven er helemaal anders uitzien, dat verschilt per situatie. Herstellen gaat ook met pieken en dalen. Dat maakt het lastig een stappenplan op te stellen voor re-integreren na kanker. Maar zodra je genezen verklaard bent en de eerste weken van herstel hebt gehad, moet je over je werk gaan nadenken. Want de verantwoordelijk voor je herstel ligt bij jezelf. De overheid wil dat je actief en aantoonbaar meewerkt aan je re-integratie.

Zelf ben ik van mening dat je ook als werkgever niet genoeg kunt doen om iemand te ondersteunen in situaties als deze. Tijdelijk ander werk of andere taken binnen je eigen organisatie faciliteren of het begeleiden naar een geheel nieuwe toekomst.

Wat er ook nodig is, wees er voor je medewerker. Geef om de loopbaan en het werkgeluk van hem of haar.

Schrijf je in voor onze gratis webinar ‘Weer aan het werk met of na kanker’. Deze webinar is zowel geschikt voor werkgevers als werknemers.

https://ivy-career.webinargeek.com/weer-aan-het-werk-met-of-na-kanker

Hoe kun je zo goed mogelijk terugkeren in je oude functie of is ander werk een betere optie? 

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten