Stay cool!

Stay cool!

GEPLAATST OP 24-07-2019 DOOR pascalle IN guts

Juist als de mussen van het dak vallen, is het belangrijk het hoofd koel te houden. Koud kunstje? Niet echt. Maar deze tekst kan je verder helpen.

Bij tegenslag weet je vaak best dat wat jou overkomt, niet het allerergste ter wereld is. Maar die wetenschap zorgt er nog niet voor dat je het ook zo vóelt, laat staan dat je je eroverheen kunt zetten. Een collega die promotie krijgt en jij niet, je kunt je er zomaar een dag rot over voelen, of zelfs veel langer.

Toch is het mogelijk om te leren makkelijker je schouders op te halen bij vervelende gebeurtenissen, schrijft lichaamstaalexpert en schrijver Frank van Marwijk. In zijn boek ‘Doe niet zo moeilijk – de kunst van het relativeren’ zet hij verschillende technieken op een rij.

☝️Overdrijf het niet
Relativeren is niet hetzelfde als ‘altijd positief zijn’. Sommige dingen zijn gewoon verdrietig, moeilijk, vervelend of beangstigend. ‘Als je in bijzonder moeilijke situaties altijd positief kunt denken, ontken je natuurlijke gevoelens van angst, verdriet en woede.’ Terwijl het effectiever is om die gevoelens er gewoon te laten zijn. ‘Sterker nog: zorg dat je je bewust bent van hoe je voelt. (…) Word je er bewust van waar je het ongemak in je lichaam voelt. Onderzoek waar het zit. Als je dat doet, is de pijn beter te hanteren.’ Bovendien hebben onprettige gevoelens nut. Als we alles ‘wegrelativeren’, ontstaat er onverschilligheid, en dat maakt niet gelukkig.

☝️Herken je gedachten
Als er iets rots gebeurt, zijn de meeste mensen geneigd hun nare gevoel te wijten aan de situatie. Iets of iemand doet ons dit aan. Maar uiteindelijk zijn het niet de omstandigheden die ons een vervelend gevoel geven, maar onze gedachten erover (die vaak razendsnel ontstaan). Hoe bewuster je je wordt van die gedachten, hoe makkelijker relativeren wordt. Gedachten zijn namelijk lang niet altijd waar. Je kunt ze toetsen door vragen te stellen als: ‘Wat versta ik eigenlijk onder een ramp? Hoe weet ik dat het zo vreselijk zal zijn?’ of: ‘Zijn er dingen die ik wél goed kan?’ Als je gedachten hebt als ‘dit overkomt mij altijd’ of ‘ik heb nooit eens geluk’, dan kun je dat ‘altijd’ en ‘nooit’ vaak in twijfel trekken.

☝️Neem afstand
Als je midden in een situatie zit, is het lastig je voor te stellen dat het anders is. Dat heeft ook geen zin, lijkt het, want de dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn, toch? Van Marwijk daagt je toch uit om de helikopterview te proberen. Bekijk de situatie alsof je er zelf geen deel van uitmaakt. ‘Het voordeel van deze blik van bovenaf is dat je – ook al is het maar ingebeeld – veel beter het geheel kunt overzien. Je kunt afstand nemen van de urgentie.’ Een beetje zoals het gemakkelijker is een goede vriend te adviseren dan jezelf: naar een ander kijk je met afstand, waardoor je dat paadje door het dichtbegroeide bos wél ziet.

👉Wat kan IVY career hierin voor jou betekenen?
Op het online platform van IVY career vind je wetenschappelijk onderbouwde oefeningen in de vorm van games met een hoog ‘fun-gehalte’ en bijbehorende loopbaaninstrumenten. Op basis van de uitkomsten, krijg je een uitgebreid rapport dat inzicht geeft in je talent en persoonlijkheid. Bovendien wordt je talent, interesses en werkwaarden gematcht met passende beroepen. Tevens is er een koppeling met Indeed, de online vacaturebank.

👉Een wetenschappelijke basis, objectief en evidence based
Alle assessments van IVY career zijn wetenschappelijk gevalideerd. De intelligentietesten zijn afgeleid van de CANTAB (Cambridge, UK) en de emotionele intelligentietesten zijn afgeleid van Berkeley Universiteit (California USA). De persoonlijkheidstest is afgeleid van de BIG 5 persoonlijkheids-kenmerken. De BIG 5 kijkt naar extraversie, meegaandheid, openstaan voor ervaringen, emotionele stabiliteit en zorgvuldigheid (conscientieusheid).

Meer informatie is te verkrijgen via explore@ivycareer.nl of telefonisch via 06-12754839

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Talent

Ontdek je ideale baan uit 1.200 beroepen in je eigen tijd en tempo. Jouw talent wordt wetenschappelijk vastgesteld met game based assessments met

Bekijk deze module
Guts

Weg met die obstakels: het kan écht! No guts, no glory! Met GUTS durf jij te gaan voor je ideale baan! Tijdens deze persoonlijke

Bekijk deze module
Glory

Hoe ga jij je ideale baan in de wacht slepen? Met onze module Glory! Deze module is een alles-in-1-pakket, waarbij we onze module

Bekijk deze module
Meer over onze modules
Kunnen we helpen? Contact