Slapeloze nachten van een verkeerde studiekeuze?

Slapeloze nachten van een verkeerde studiekeuze?

GEPLAATST OP 06-11-2019 DOOR pascalle IN Werk & Studie

Een geschikte vervolgopleiding kiezen, daar hebben nogal wat jongeren slapeloze nachten van en hun ouders ook. Zeker als er al een verkeerde studiekeuze aan vooraf is gegaan.

Alles voor je kind
Toen ik in verwachting was, wilde ik het allerbeste voor mijn baby. Ik wilde beslist niet beknibbelen  en schafte alles nieuw aan. Ook voor de tweede moest ik veel nieuwe spullen kopen, want door het kleine leeftijdsverschil kon ik de babykamer niet doorschuiven en ook de kinderwagen niet. Tweedehands, daar had ik toen helemaal niets mee. Als ik had geweten dat dat zoveel slimmer was geweest en me heel veel geld had kunnen besparen. Maar ja, zoiets heet voortschrijdend inzicht….

Nu sta ik wederom aan de vooravond van grote investeringen. Over enkele jaren gaan mijn zonen  studeren. Daar gaan nog veel grotere bedragen mee gemoeid. En nu probeer ik het kunstje bij anderen af te kijken. Valt er dan wel iets te besparen? Kan ik het slimmer aanpakken en minder geld verspillen?

De beste besparing
Ja, ik kan besparen! In ieder geval door de risico’s te verkleinen dat ze een verkeerde studiekeuze maken. Ik help namelijk een behoorlijk aantal jonge mensen dat verkeerd gekozen heeft. Dat blijkt een dure grap. Kijk praktijkverhalen er maar eens op na op diverse internetfora; daar komen voorbeelden voorbij van jongeren die hun opleiding – zonder diploma – verlaten met 65.000 euro studieschuld. Ai!

Hoe kun je een verkeerde studiekeuze voorkomen?
Als ouder wil je dat je zoon of dochter gelukkig wordt én voor een fatsoenlijk baanperspectief kiest, en die zaken matchen niet altijd. Te snel oordelen en te sturend zijn als ouder, blijkt echt een valkuil. Bovendien is de druk om in één keer de juiste studiekeuze te maken, in de afgelopen jaren bij ouders én jongeren sterk toegenomen. Dat heeft alles te maken met de verandering van de financiering van HBO en WO. Veel jongeren die bij ons aankloppen, zeggen het hardop: ‘Dit is een keuze voor de rest van mijn leven’.

Te jong om goed te weten wat bij ze past
Jongeren zitten nog volop in de fase van hersenontwikkeling (hersenen ontwikkelen zich tot je 25ste), dus plannen, organiseren en ver vooruit kijken is lastig. Hierdoor kunnen ze niet alle gevolgen van het kiezen van verschillende studies goed overzien. Ze kiezen vaker voor een ‘kleine beloning op korte termijn’. In termen van studiekeuze: liever kiezen voor een stad dichtbij huis en waar veel vrienden gaan studeren, in plaats van een ‘verre’ stad zonder bekenden, maar waar wel de opleiding wordt geboden die je eigenlijk wilt doen en echt bij je past.

Ten tweede vinden veel jongeren het lastig naar zichzelf te kijken. Om een goede studiekeuze te maken, moet je eerst jezelf leren kennen, met al je interesses, persoonlijkheid, waardes en talenten. Veel leerlingen herkennen hun eigen talenten nog niet; vaak vinden ze hun vaardigheden vanzelfsprekend.

Je rol als ouder is cruciaal
Onderschat bij een studiekeuze je rol als ouder vooral niet. Veel ouders denken dat je een kind van 18 jaar moet loslaten omdat ze volwassen zijn. Nee, juist niet, ze hebben veel inzicht en support nodig, waarbij ze natuurlijk wel de ruimte moeten krijgen om eigen keuzes te maken. Bovendien is studiekeuze, vooral door het steeds toenemende aantal studies én de grotere financiële druk op studeren, echt moeilijker geworden dan een aantal jaren geleden, dus een flinke steun in de rug is zeer welkom. Je kunt als ouder misschien niet inhoudelijk helpen bij een opleiding, maar je kunt je kind wel degelijk helpen met het proces van kiezen en het verkleinen van de risico’s op een verkeerde studiekeuze.

Oordeelvrij
Met een realistisch beeld kun je een betere afweging maken. Als je je bij je studiekeuze voornamelijk laat leiden door factoren als ‘beroepsperspectief’, ‘geld verdienen’ en ‘status’ dan kan het nog een lange reis worden naar je diploma. Zorg er dus vooral voor dat de studie je zoon of dochter interesseert, aansluit bij zijn/haar talenten, waarden, ambities en dromen. Dat levert uiteindelijk het meeste geluk en voldoening op.

Precies dat wat IVY career naar boven haalt!

Verrassende inzichten met gamen
Op het online platform van IVY career vind je wetenschappelijk onderbouwde oefeningen in de vorm van games met een hoog ‘fun-gehalte’ en bijbehorende loopbaaninstrumenten. Op basis van de uitkomsten, krijgt je zoon of dochter een uitgebreid rapport dat inzicht geeft in zijn/haar talent en persoonlijkheid. Bovendien worden talent, interesses en werkwaarden gematcht met passende beroepen die aanknopingspunten geven voor het vinden van de ideale studie!

Uiteraard heeft dit een prijskaartje, maar het is een schijntje ten opzichte van een verkeerde studiekeuze.

Ik weet wat me te doen staat!

Zelf ervaren? Kom samen met je zoon of dochter naar onze demo in de kerstvakantie
Wil je samen met je zoon of dochter ervaren wat IVY career kan betekenen als het gaat om het maken van studiekeuzes? Mail dan naar explore@ivycareer.nl In de kerstvakantie geven we heel veel gratis demo’s op 2 en 3 januari.

reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten