Carrièreswitch van Lianne van Wanrooij

Carrièreswitch van Lianne van Wanrooij

GEPLAATST OP 28-05-2020 DOOR pascalle IN Carrièreswitch

Lianne was jarenlang financieel ondersteunend beleidsmedewerker en is nu loopbaancoach bij dezelfde werkgever.

Wat fijn Lianne dat je mee wilt doen aan onze serie interviews over geslaagde carrièreswitches! Wat maakt dat je je steentje wilt bijdragen?
‘Ik vind het leuk om mijn verhaal te vertellen omdat ik ervan overtuigd ben dat heel veel mensen worstelen met dezelfde gevoelens als ik destijds had. Met mijn verhaal hoop ik dat anderen voldoende lef verzamelen om ook een stap te zetten.’

Dan ben ik aan het juiste adres bij jou! Ben heel benieuwd naar jouw stap, wat hield jouw carrièreswitch in?
‘Toen ik veertig jaar werd, had ik er vijftien jaar werken op zitten en nog minstens vijfentwintig jaar te gaan. Ik was financieel ondersteunend beleidsmedewerker en vroeg me af ‘is dit het nou?’ Ik miste iets en vond dat het tijd was voor iets nieuws.’

Je miste iets en dat ging knagen?
‘Ja, dat inderdaad. Ik kon gelukkig met mijn twijfels terecht bij ons interne loopbaancentrum. Ik kwam erachter dat ik mensen miste, mijn hele carrière had ik met geld en financiën gewerkt. Ik raakte geïnspireerd tijdens mijn coachgesprekken en wilde de rollen na een tijdje het liefst omdraaien, ik op de stoel van de loopbaancoach, haha.’

En daar zit je nu. Van financieel ondersteunend beleidsmedewerker naar loopbaancoach, hoe mooi is dat!
‘Heel mooi inderdaad! Ik kijk met trots terug op de stappen die ik heb gemaakt, waar ik overigens ruim de tijd voor genomen heb.’

Over welk tijdspad hebben we het dan Lianne?
‘Toch wel vijf jaar. In die vijf jaar heb ik veel in mezelf geïnvesteerd, alles met als doel om bij mijn eigen werkgever mijn gedroomde switch te realiseren. Bij OMO is het zo fijn, daar wilde ik niet graag weg. Desondanks heb ik het niet cadeau gekregen. Ik heb er hard voor moeten werken.’

Welke investeringen heb je in jezelf gedaan?
‘Om te beginnen ben ik gaan studeren. Ik volgde de eenjarige opleiding Loopbaancoaching aan Avans Plus Hogeschool en ben daarna aanvullende studies blijven doen. Op dit moment volg ik de Master NLP. Daarnaast heb ik alle kansen aangegrepen en gecreëerd om coachervaring op te doen. Ik gaf veel gratis gastlessen in de regio voor bijvoorbeeld De Broekriem en Walk & Talk. Ook begon ik als vrijwilliger bij FNV als loopbaancoach en startte ik een eigen praktijk waar ik gratis loopbaancoaching gaf. Alles met als doel om intern de carrièreswitch naar  het loopbaancentrum te kunnen maken. Op deze manier kon ik mijn CV met financiële en bedrijfseconomische ervaring ombuigen naar loopbaangerichte coachvaardigheden.’

Kilometers maken in je eigen tijd, wat goed! Wat heeft het jou gebracht?
‘Een heleboel! Van behoorlijk onzeker starten naar stevig in mijn schoenen staan als loopbaancoach. Via het vele netwerken, heb ik mezelf bovendien letterlijk zichtbaar gemaakt. In elk jaarlijks ontwikkelgesprek gaf ik aan dat ik intern loopbaancoach wilde worden en eind 2017 kon ik mijn kans grijpen, ik maakte de felbegeerde overstap naar het intern loopbaancentrum. Daarnaast blijf ik actief met mijn eigen praktijk in loopbaancoaching, want het is zo leuk!’

Ik bewonder je doorzettingsvermogen! Wat was je grootste overwinning?
‘Ik was altijd iemand op de achtergrond. Op een dag besefte ik toen ik een training gaf ‘kijk mij nu hier eens staan in het middelpunt van de belangstelling!’ Dat was een belangrijk moment voor mij. Ik was op het punt waar ik wilde zijn. Hier had ik voor gevochten en op andere vlakken juist de controle los moeten laten. Toen voelde ik me echt trots.’

Fantastisch Lianne. Welke talenten kun je nu nog beter benutten?
‘Mijn empathisch vermogen, mijn talent om te luisteren en door te vragen. Daarnaast heb ik in dit vak geleerd om los te laten, de regie uit handen te geven. De coachee zit aan het stuur. Hoe onbevangener ik ben, hoe beter ik kan inspelen op hetgeen er aan tafel gezegd wordt of juist niet wordt gezegd. Van feiten en cijfers, ben ik 180 graden gedraaid naar het gevoelsleven. Dat is best een klus moet ik zeggen, maar het past wel bij me.’

Jouw investering in jezelf heeft een mooie carrièreswitch opgeleverd, toch vraag ik me af waarom je niet voor 100% als ondernemer aan de slag bent gegaan…
‘Ik ben een mensenmens, collega’s zijn erg belangrijk voor mij. Ik moet er niet aan denken ze te moeten missen en de hele dag alleen op mijn kantoor te zitten. De combinatie van werken als loopbaancoach in loondienst en daarnaast in mijn eigen praktijk is ideaal voor mij. Bovendien ben ik ook wel iemand die voor zekerheid en veiligheid gaat en is het verkopen van mijn eigen diensten (commercieel zijn) niet mijn sterkste punt. Ja, deze combi is echt perfect.’

Wat wil je anderen aanraden die al dan niet gedwongen ook voor een carrièreswitch staan?
‘Waar een wil is, is een weg! De lessen die ik wil delen, hebben alles te maken met het volgen van je hart en het investeren in jezelf. Heb geen twijfels, zet door. Ben blij met elke kleine stap die je maakt, beweeg je via kleine successen naar je vlag. Durf je niet? Start dan met een gesprek met een objectief persoon. Die kan out of the box met je meedenken, dat is heel waardevol!’

Dank je wel Lianne. Jouw pad van de geleidelijkheid laat zien dat er vele wegen naar Rome leiden!


reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Ben jij toe aan een andere baan? Ontdek het hier!

Schrijf je in voor onze gratis vragenlijst. Na het beantwoorden van onze vragen, weet je in hoeverre jij toe bent aan ander werk.

Kunnen we helpen? Contact

Wij gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van IVYcareer gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search en/of social media kanalen. Als je hier toestemming voor geeft, klik dan op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten